nieuws

Rechtbank weegt woorden failliete Jurgen Schneider

bouwbreed Premium

De voormalige Duitse vastgoedhandelaar Jurgen Schneider geeft toe bedrog te hebben gepleegd. Tegelijk verwijt hij de banken zijn kredietaanvragen nooit serieus te hebben beoordeeld. Hij zei te hebben gerekend op een buitengewoon snelle waardestijging van zijn poen en er stilzwijgend vanuit te zijn gegaan dat de banken zijn mening deelden.

Verder verklaarde Schneider dat zijn vrouw Claudia en zijn medewerker Karl-Heinrich Kupferle met de hem ten laste gelegde feiten niets te maken hebben. Op de concrete punten in de aanklacht zal hij de komende dagen reageren. Daarna doet hij het zwijgen ertoe, zo liet hij weten. De rechtbank van Frankfurt/Main buigt zich dezer dagen over het grootste faillissement in de geschiedenis van de Duitse bouwindustrie dat Schneider achterliet.

De grootste schuldeiser is Deutsche Bank met f. 1,2 miljard. De meeste slachtoffers zijn echter al gevallen onder de vele kleine bedrijven en handwerkslieden die van Schneider nog zo’n f. 56 miljoen tegoed hadden. Hillmar Kopper, topman van Deutsche Bank, streek velen tegen de haren in door dat bedrag destijds ‘peanuts’ te noemen.

In april 1994 vertrokken Schneider en zijn echtgenote met de noorderzon en lieten voor ruim f. 6,1 miljard aan schulden achter. Voor die tijd stond Schneider in hoog aanzien door zijn prestigieuze poen. Hij investeerde in de meest luxueuze locaties in grote steden en had een voorkeur voor historische onderkomens waarin hij hotels of winkelcentra bouwde. Bij de banken kon hij vrijwel ongelimiteerd miljardenleningen opnemen. Inmiddels hebben de curatoren de meeste daarvan weten te verkopen, maar er staan nog vorderingen van in totaal ruim f. 2,9 miljard open. Vermoedelijk zal daarvan niet meer dan 12 procent worden terugbetaald.

Reageer op dit artikel