nieuws

Onderkant Brienenoordbrug wordt aangepakt

bouwbreed Premium

De onderkant van het westelijke beweegbare deel van de Brienenoordbrug wordt onder handen genomen. Rijkswaterstaat laat voldoende steigermateriaal en gereedschap aanvoeren om direct tot reparatie over te gaan. Het werkplan is al gereed.

Niet bekend

Uit de voorbereiding van het werk valt wel op te maken dat Rijkswaterstaat verwacht, dat er het een en ander gerepareerd zal moeten worden. Er wordt voldoende steigermateriaal aangevoerd voor drie velden in de breedte van de brug. “Het eerste wordt gebruikt voor de inspectie, het tweede voor het werk en het derde wordt verplaatst naar het vierde veld.

Zo wordt de hele onderzijde van de klep afgewerkt”, aldus de woordvoerder. Het zoeken naar steigermateriaal heeft even geduurd. Dat heeft verschillende redenen. De overspanning is 16 meter, terwijl 12 meter een gangbare maat is. Het materiaal moet licht zijn, gekozen is voor normale steigerbuizen met aluminium liggers. En veel bedrijven hebben vakantie. Steigerbouw v.d. Panne BV te Rotterdam bleek in staat te zijn het benodigde materiaal en personeel te ke leveren.

Zwijgplicht

Elke avond gaat de klep even open en wordt een deel van het steigermateriaal onder de klep gelegd. Overdag worden de hangende steigers gemonteerd. Ze zijn zodanig bevestigd, dat het beweegbare deel nog wel open kan. De scheepvaart moet zich echter geen drie, maar vier uur van te voren melden.

De scheuren die in de bovenzijde van het stalen wegdek werden aangetroffen, zijn inmiddels gelast en het epoxy wegdek is weer aangebracht. De rechter rijstrook is echter nog niet vrijgegeven voor het verkeer. Rijkswaterstaat houdt terdege rekening met scheurvorming aan de onderzijde van het stalen wegdek. Op een enkele plek kon van de bovenzijde af, door een diepe scheur, geconstateerd worden dat er corrosie aan de onderzijde van de brug voorkomt. Rijkswaterstaat heeft volgens Steigerbouw v.d. Pannen een zwijgplicht opgelegd aan de betrokkenen.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is er in het district Zuid-Holland nog een brug met een beweegbaar deel met dezelfde constructie als van de Brienenoordbrug. Dat is de Merwedebrug bij Gorinchem. Rijkswaterstaat gaat ook die brug aan een inspectie onderwerpen.

Reageer op dit artikel