nieuws

Noorse woningbouw zit in de lift

bouwbreed Premium

De Noorse woningbouwprognoses voor dit jaar vallen gunstiger uit dan verwacht. De werkgeversbond Landsforeningen for Bygg og Anlegg (LBA) denkt dat het uiteindelijke cijfer op 25.000 huizen zal uitkomen; 5500 meer dan aan het begin van het lopende jaar werd voorzien. Tussentijds – in het voorjaar – werd de prognose al naar boven bijgesteld tot 23.000.

Voor de komende anderhalf jaar zijn de vooruitzichten eveneens goed. Dat hangt volgens de statistici duidelijk samen met het stijgende prijsniveau voor bestaande woningen. Daardoor wordt het steeds aantrekkelijker om in de steden op zich vrij gepeperd geprijsde bouwgrond in gebruik te nemen.

LBA meent echter dat de lange behandelingstijd voor de vergunningsaanvragen mogelijk roet in het eten kan gooien. In diverse gemeenten, waaronder Oslo, is een proceduretermijn van een jaar geen uitzondering. Een eventuele renteverhoging met een procent wordt niet als negatieve factor gezien bij het huidige, lage renteniveau.

Uit een vergelijking met Denemarken, Finland en Zweden blijkt dat Noorwegen qua woningbouwtempo, gerelateerd aan het aantal inwoners, aan de top zit. Finland bouwt dit jaar eveneens 25.000 woningen, maar heeft ruim 5 miljoen inwoners tegen Noorwegen ruim 4 miljoen. Denemarken, met ook iets meer dan 5 miljoen inwoners, bouwt 16.500 woningen. Zweden met 9 miljoen inwoners bouwt slechts 11.000 woningen.

Reageer op dit artikel