nieuws

Nieuwe bouwcao voor Oost-Duitsland in zicht

bouwbreed

De bouw in Oost-Duitsland mag binnenkort rekenen op een nieuwe cao. De delegaties van werkgevers en vakbond IG Bau zijn bij het deze week gestarte cao-overleg beide optimistisch over het snel bereiken van een akkoord. Ondertussen wordt Berlijn getroffen door stakingsacties.

De werkgevers willen het liefst de lonen bevriezen op het niveau van oktober 1996. Een oude afspraak is echter om in het najaar van dit jaar de lonen in de nieuwe deelstaten op hetzelfde niveau te brengen als in het westen. Als gevolg van de economische situatie heeft IG Bau die wensdroom al vaarwel gezegd. De vakbond zet nu in op afspraken om stapsgewijs oost en west op hetzelfde niveau te brengen.

Terwijl het overleg van IG Bau en de werkgeversorganisatie Bauindustrieverband opmerkelijk soepel verloopt, ligt de vakbond nog steeds in de clinch met de Fachgemeinschaft Bau, een organisatie van kleinere en middelgrote bouwbedrijven. Bouwminister Klaus Topfer moest zich deze week door een haag van stakers banen om in Berlijn de nieuwbouw van het ministerie van Economische Zaken te ke bezoeken. Topfer zette zich in Berlijn fel af tegen onwettelijke praktijken en beloofde andermaal hard te zullen ingrijpen bij loondumping en zwart werk.

Stakingsacties

De stakingsacties in Berlijn en Brandenburg troffen tot dusverre 52 bedrijven. Het aantal stakers is daar inmiddels opgelopen tot een aantal van 1400. De onderneming Bail GmbH is vanwege de stakingen uit de Fachgemeinschaft Bau gestapt. De stadsregering van Berlijn stort zich deze week op de moeizame begrotingsonderhandeling. In de voorstellen van de senaat wordt voor 500 miljoen DM bezuinigd op bestaande plannen. Maar dan nog gaapt er in 1998 tussen inkomsten en uitgaven weer een gat van tenminste 11 miljard DM.

Reageer op dit artikel