nieuws

Jong talent wint ‘krenten in de pap’

bouwbreed

Het waren allemaal jonge architecten die op de Dag van de Architectuur gingen strijken met de eer en het prijzengeld van in totaal f. 19.000 bij de Leidse ontwerpwedstrijd ‘Krenten in de pap’. Doel van de prijsvraag was het ontwikkelen van ideeen om soms ‘onmogelijke’ open plekken in de binnenstad te vullen met woon/werkgebouwen.

Voor de ontwerpwedstrijd ‘Krenten in de pap’ waren vijf locaties geselecteerd door de organisatoren – de Kring Leiden van de Bond van Nederlandse Architecten, het Architekten Kaffee en de gemeente. Aanleiding was het feit dat Leiden dit jaar cultuurstad van Zuid-Holland is; de prijsuitreiking vond plaats op de landelijke Dag van de Architectuur. De locaties varieerden in graad van ‘onmogelijkheid’ van bedompte plekken in nauwe stegen tot aan het bouwen bovenop een transformatorhuisje op een prominente hoek in de binnenstad. De jury, waarin enkele architecten en stedenbouwkundigen zitting hadden, prees de inventiviteit in de maar liefst 105 inzendingen, die volgens de jury aantoonden welke verborgen mogelijkheden de binnenstad nog biedt.

Slechts voor een locatie vond de jury de aangedragen oplossingen geen prijs waard. Voor de overige vier locaties werden prijzen van f. 2000 uitgereikt. Winnaars bleken allemaal jonge talenten. Blijkbaar is er een nieuwe generatie van architecten op komst die met onorthodoxe oplossingen tot onverwachte vormen van stadsvernieuwing kan komen.

De hoofdprijs van f. 10.000 werd toegekend aan de Rotterdamse architecten Mechtild Stuhlmacher en Inge Brouwer. Opmerkelijk was dat het publiek het dit keer eens was met de deskundigen van de jury – wat in verreweg de meeste gevallen niet zo is. Ook de publieksprijs ( f. 1000) ging naar hun ontwerp ‘peper en zout’. Voor een wat smoezelige locatie aan een steeg is dit plan een combinatie van stenen herenhuis en houten torentje, die met elkaar een ommuurde tuin als entree delen. Het huis heeft enkele ruime vertrekken die voor wonen of werken geschikt zijn; het torentje bevat vijf kinder/ woon/werkkamertjes en een dakterras. Een nieuw soort ‘palazzo’ vond de jury, waarin vele combinaties van wonen, werken en samenleven mogelijk zouden ke zijn. De jury toonde zich verrast door zo’n rijke verschijning in deze steeg zonder veel status, waarmee de ontwerpers het ingesleten cliche hebben doorbroken dat zo’n plek niet geschikt zou zijn voor architectonisch hoogwaardige oplossingen.

Hoewel het een ideeenprijsvraag was, dus zonder recht op realisatie van de plannen, drongen jury en organisatoren er bij wethouder Tjeerd van Rij, die de prijzen uitreikte, op aan het jonge talent wel deze kans te geven.

Met ‘peper en zout’, een combinatie van stenen herenhuis en houten torentje aan een smalle steeg, hebben de jonge architecten Mechtild Stuhlmacher en Inge Brouwer uit Rotterdam zowel de locatieprijs, hoofdprijs als publieksprijs gewonnen in de Leidse ontwerpwedstrijd ‘Krenten in de pap’.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels