nieuws

Japanse ‘Nobelprijs’ voor Richard Meier

bouwbreed Premium

De Amerikaanse architect Richard Meier, ontwerper van onder andere het stadhuis in Den Haag en het hoofdkantoor van KNP-BT in Hilversum, is een van de vijf kunstenaars die de Japanse kunstprijs Praemium Imperiale hebben gewonnen. Aan deze jaarlijks uitgereikte onderscheiding, ook wel de Nobelprijs voor de kunst genoemd, is een bedrag van ruim f. 250.000 gulden verbonden.

De andere vier winnaars zijn de Britse regisseur Peter Brook, de Duitse schilder Gerhard Richter, de Amerikaanse beeldhouwer George Segal en de Indiase sitarspeler Ravi Shankar. De prijs wordt sinds 1988 toegekend aan kunstenaars die “een wezenlijke bijdrage hebben geleverd tot de ontwikkeling, verspreiding en verbetering van internationale kunst en cultuur”. Juryleden zijn onder anderen de Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt, de Britse oud-premier Edward Heath, de Japanse oud-premier Yasuhiro Nakasone en Umberto Agnelli van het Fiat-concern.

Meier werkt momenteel aan het Getty Center, een zeer omvangrijk museumcomplex in Los Angeles; eind 1998 moet het Arp-museum in de Duitse stad Remagen klaar zijn en in een buitenwijk van Rome moet over tweeenhalf jaar de ‘kerk van de eeuw’ verrijzen naar ontwerp van Meier.

Reageer op dit artikel