nieuws

Japan staat voor grootste bouwfaillissement

bouwbreed Premium

De Japanse aannemer Tokai Kogyo uit Tokio kan de rekeningen met een gezamenlijke waarde van ruim f. 29 miljoen niet meer betalen. Het bedrijf stevent daarmee af op het grootste naoorlogse faillissement in Japan.

Het bouwbedrijf deed zaken met meer dan zestig kredietinstellingen. Die probeerden de aannemer in de afgelopen maanden te redden door af te zien van de rente op hun leningen. Diverse banken hebben hun steun nu ingetrokken.

Tokai Kogyo bouwde aanvankelijk vooral koelhuizen voor de visserij en de voedingsmiddelenindustrie. In de tweede helft van de jaren tachtig realiseerde het bedrijf ook koopwoningen en nam het deel in stedenbouwkundige projecten. Daarmee luidde de aannemer het einde in omdat de verwerving van bouwgrond de schuldenlast meer dan aanzienlijk vergrootte.

Tokai Kogyo toonde op 31 oktober vorig jaar bij het sluiten van de boeken een geconsolideerde omzet van zo’n f. 11 miljoen en een verlies van ongeveer f. 0,2 miljoen.

Reageer op dit artikel