nieuws

Denen besluiten tot aanleg gastransportleiding

bouwbreed

De Deense staatsolie- en gasdistributiemaatschappij DONG heeft van de regering groen licht gekregen voor de aanleg van een nieuwe 250 kilometer lange gastransportleiding. Deze loopt van het Noordzeeveld Syd Arne naar het behandelingsstation aan de westkust bij Nybro. Hiermee is een investering van circa f. 550 miljoen gemoeid. Daarnaast heeft operator Amerada Hess voor eenzelfde bedrag de bouw van een productie-installatie voor dit veld gegund aan het Britse Brown en Root. De 250 kilometer lange leiding moet in 1999 gereed zijn.

Syd Arne komt volgens de plannen in productie in hetzelfde jaar dat de nieuwe transportleiding wordt opgeleverd. Het veld heeft een capaciteit van 600 tot 700 miljoen kuub gas en ruim 2 miljoen ton olie per jaar.

De olie zal echter niet per pijpleiding worden vervoerd, maar per schip. Brown en Root bouwt daarom in opdracht van Amerada Hess behalve een productie-installatie tevens een onderwateropslagtank met een capaciteit van 100.000 kuub. Verder wordt de installatie voorzien van een woonaccommodatiemodule.

Door het besluit om een nieuwe gastransportleiding aan te leggen naar Nybro, zijn de plannen voor de aanleg van een grootschalige aardgasopslagvoorziening bij Toender in Zuid-Jutland voor de eerstkomende tien jaar in de ijskast gezet.

Reageer op dit artikel