nieuws

Buitenlandse interesse voor Oekraine stijgt

bouwbreed

Oekraine mag niet klagen over de belangstelling en praktische maatregelen van ‘het buitenland’. Bijvoorbeeld bij de ontvangst van PSO-gelden volgt Oekraine direct na Rusland. Mede daardoor krijgt de economie de kans zich goed te ontwikkelen.

Dat zegt divisiedirecteur Y. Sagan van het Nationale Agentschap voor de Wederopbouw en Ontwikkeling van Oekraine in Kiev. Dit agentschap coordineert namens de overheid de hulp die het buitenland beschikbaar stelt. “Het Agentschap is de officiele vertegenwoordiger van de regering”, legt Sagan uit. “In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de contacten met onder meer Nederland. De president van Oekraine richtte het agentschap halverwege vorig jaar per decreet op. Dat moet in samenwerking met internationale buitenlandse organisaties investeringen in het land zien te krijgen. Evenals kredieten en technische assistentie. Zo coordineerde het agentschap de Nederlandse hulp voor de aanpak van een energiecentrale en van een complex voor de glastuinbouw. Eind dit jaar wordt via ons kantoor ook een energiebesparingspo uitgevoerd waarvoor Nederlandse organisaties technische assistentie verlenen.”

Overeenstemming

“Overeenstemming bereiken over poen is maar een deel van het werk; de realisatie ervan het andere”, vindt Sagan. “Wanneer er iets in praktijk komt komen er ook allerlei technische voorzieningen over de grens. Die moeten tijdig bij de douane worden aangemeld. Anders dan bij voorzieningen voor particuliere bedrijven hoeft voor benodigdheden voor technische assistentie geen invoerbelasting te worden betaald. Overheidsorganisaties moeten bevestigen dat de apparatuur niet voor de verkoop is bedoeld en in het verlengde daarvan uitleggen wat de technische assistentie precies inhoudt. De wet schrijft nu eenmaal bepaalde formaliteiten voor waaraan iedereen zich moet houden. Het is raadzaam tijdig de onderhandelingen te beginnen. Komt de bevestiging niet op tijd af, dan zit er niets anders op dan de voorzieningen aan de grens te laten staan totdat aard en doel duidelijk vaststaan. Dus is het de verantwoordelijkheid van de verzenders en de ontvangers om die duidelijkheid te verschaffen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels