nieuws

Brug van kunststof in Denemarken voor fietsers en voetgangers

bouwbreed

In Scandinavie is de eerste brug in gebruik genomen die gemaakt is van glasvezel versterkte kunststof. Het betreft een tuibrug met een overspanning van 38 meter voor fietsers en voetgangers in de Deense gemeente Kolding over de spoorlijn naar Esbjerg.

De Deense firma Fiberline Composites AS in Kolding heeft het materiaal geleverd voor de zojuist in gebruik genomen brug in Kolding. Het draagvermogen is maximaal 5 ton (500 kilo per vierkante meter), zodat ook licht materieel van bijvoorbeeld de plantsoenendienst eroverheen kan.

De circa 10 ton wegende constructie is ontworpen en gemaakt in nauwe samenwerking met ingenieursbureau Ramboell, deelnemer in diverse consortia voor aanleg van bruggen zoals de Sontbrug en de oostbrug over de Grote Belt. In de fiets- en voetgangersbrug in Kolding is een serie sensoren ingebouwd, die de spanning en de vervormingen in de elementen meten onder de verschillende belastingen. Via koppeling aan externe computers ke met theoretisch berekende resultaten ook simulaties worden uitgevoerd.

Interessant aanbod

De verwachting is, dat de glasvezelversterkte kunststofbrug de eerstkomende 50 jaar uitsluitend cosmetisch onderhoud zal vergen. De kosten kwamen uit op 2,5 miljoen Deense kronen (ruim f. 750.000). In de financiering van de gemeentelijke infrastructurele voorziening werd behalve door Fiberline en Ramboell tevens deelgenomen door de Amerikaanse glasvezelfabrikant Owens-Corning en de Noorse polyesterproducent Jotun.

“Het was een interessant aanbod”, vindt gemeentearchitect Joergen Micheelsen, “omdat we op deze manier een brug hebben gekregen voor een veel lagere prijs dan voor een gangbare brug van staal of beton.” De enige staaldelen zijn nu de bouten en het beslag bij het fundament. Fiberline-directeur Henrik Thorning meent dat bewezen is dat met de gewone standaardprofielen uit het firma-assortiment grote constructies ke worden gemaakt die voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. “Ik geloof in een doorbraak van het materiaal voor dit soort doeleinden. We zijn nu al bezig met de volgende brug. Die wordt eind dit jaar, begin volgend jaar in Zwitserland in elkaar gezet.”

Reageer op dit artikel