nieuws

Bouwers Berlijn vinden gat in woningmarkt

bouwbreed Premium

In de noordelijke periferie van Berlijn doen bouwondernemers alle mogelijke moeite de bewoners uit de ‘Plattenbau’ van Hellersdorf, Marzahn en Hohenschonhausen de switch naar eigendomswoningen te laten maken. Er is grote vraag naar goedkope woningen. Veel Berlijners willen graag de stad uit en zich in de buitenring rondom Berlijn vestigen. Mensen die zich een huis van een miljoen DM ke permitteren, trekken naar de zuidelijke rand. In het noorden ontstaat een markt, gezien ook de relatief lagere grondkosten, voor mensen met een smallere beurs.

Arrange Bau is zo’n bedrijf dat na twee jaar ontwikkelen thans voor 2000 DM/m2 een complete woning op de markt brengt. Het eerste huis is inmiddels opgeleverd en staat in Zuhlsdorf. Volgens het bedrijf is er een enorme belangstelling voor het concept dat overal in Brandenburg voor dezelfde prijs wordt uitgevoerd. Wie arbeidsplaatsen wil zekerstellen moet nieuwe wegen zoeken, is het devies van de onderneming.

Bouwbedrijf Peter Gartner uit Marienwerder ontwikkelde met een prefabhuizenbouwer acht verschillende woningtypen van 104 en 139 m2 woonoppervlak. De verkoopprijs ligt tussen de 257.000 en 357.000 DM. Deze ondernemer beschikt over eigen grond en geeft kavels uit van 400 en 800 m2 voor 110 DM per m2. Voor 350.000 DM kan men dan de trotse bezitter van een eigen woning worden.

Renteloze woning

Vijf woningtypen zijn bij de Investitionsbank van de deelstaat Brandenburg aangemerkt om voor subsidie in aanmerking te komen. De doelgroep voor het te ontwikkelen po ‘Wohnpark Marienwerder’ bestaat uit gezinnen met drie kinderen of meer. Met 25.000 DM eigen kapitaal en een jaarinkomen tot 84.000 DM bedraagt de maandlast rond 247 DM. De Investitionsbank Brandenburg garandeert renteloze leningen waarvoor slechts 0,5 procent provisie en een procent aflossing gevraagd wordt.

Reageer op dit artikel