nieuws

Bouw crematorium Doorn vertraagd

bouwbreed

De komst van een nieuw crematorium in Doorn loopt vermoedelijk vertraging op. Dit bleek maandag bij de Raad van State, waar deskundigen verklaarden dat de milieuvergunning te wensen overliet.

Tegen de komst van het crematorium zijn veel bezwaren aangetekend. Op dit moment lopen er vier verschillende beroepsprocedures tegen de plannen. De belangrijkste bezwaren van omwonenden en Recreatiecentrum Nederland zijn een te grote uitstoot van dioxine en kwik; onduidelijkheid over de te gebruiken crematieoven en naverbrander, samen met de onduidelijkheid in de vergunning over het aantal crematies per jaar.

De deskundigen zeggen dat de omwonenden en het centrum op veel punten gelijk hebben. De vergunning moet voorschrijven om hoeveel crematies het per jaar gaat. “Te veel essentiele gegevens ontbreken in de vergunning. Welke oven men gaat gebruiken, hoe deze werkt, hoe wordt afgevoerd enzovoorts. Ook moeten de eisen aan de uitstoot van dioxine en kwik strenger worden vastgelegd. Met name vanwege milieuhygienische aspecten.”

De gemeente en de exploitanten van het te bouwen crematorium zijn het niet met de deskundigen eens. Zij vinden dat de vergunning duidelijk genoeg aangeeft met welke apparatuur wordt gewerkt, hoe groot de uitstoot is en om hoeveel crematies het per jaar gaat. “Dat zijn er geen 700, zoals de omwonenden aannemen, maar 550. Dat is zo ook afgesproken toen er sprake was van de komst van een nieuw crematorium.” De Raad van State doet over ongeveer twee maanden definitief uitspraak.

Reageer op dit artikel