nieuws

Bimo Bouw viert 50-jarig bestaan ‘Mensen die er zin in hebben krijgen hier een kans’

bouwbreed

“Als je gestudeerd hebt wil dat nog niet zeggen dat je ambitieus bent. Ik kijk liever of mensen iets in hun mars hebben. Of ze ideeen hebben en de kracht om die ideeen in realiteit om te zetten. Als dat goed zit ke ze hier carriere maken, mits ze erbij leren. Er zijn mogelijkheden genoeg. Zelf ben ik ook als timmerman begonnen.”

Aan het woord is algemeen directeur Henk van Malkenhorst van Bimo Bouw in Ermelo. Het bedrijf viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Het voltallige personeel (140 mensen) ging om die reden drie dagen naar Parijs en onlangs verscheen een speciale jubileumkrant.

Bimo Bouw is een b en u-bedrijf, met de nadruk op woningbouw. Daarnaast is het ook een poontwikkelaar, die ongeveer de helft van de ontwikkelde werken zelf uitvoert. De onderhoudspoot is aan het groeien, mede door een 24-uurservice voor de regio.

Van Malkenhorst: “De laatste jaren zit het bedrijf in de lift. Sinds 1992 groeien omzet en winst met grote sprongen. Bimo Bouw is van oorsprong een familiebedrijf, maar de Bilders zijn sinds 1992 uit het bedrijf. De aandelen zijn overgegaan naar de Bon Groep in Maarssen. In 1991 trad ik aan als algemeen directeur. Er was toen wel wat reorganisatie nodig. Na een wat moeilijke periode begon toen de omzet weer te stijgen.”

Ongeduldig

Henk van Malkenhorst is een ongeduldig man, zo zegt hij zelf. Hij begon 31 jaar geleden (toen hij 15 jaar was) als timmerman bij het bedrijf. In de avonduren studeerde hij. In de loop der jaren doorliep hij zo’n beetje alle functies binnen het bedrijf.

“Ik ben uitvoerder, calculator en werkvoorbereider geweest, en alles wat daar tussenin zit. Ook heb ik het bedrijfsbureau opgericht. Maar ik was altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die heb ik gelukkig steeds in hetzelfde bedrijf ke vinden. Een keer heb ik overwogen om op te stappen. Ik vond dat mijn carriere stagneerde. De directie heeft me toen benoemd tot technisch directeur. Toen kon ik weer even vooruit.”

“Ik moet gewoon een uitdaging hebben. Als algemeen directeur vind ik die in de acquisitie. Het lukt me redelijk goed om de mensen enthousiast te maken voor Bimo Bouw. We leveren ook een goed product. We willen ons onderscheiden door kwaliteit te leveren in producten en relaties. Om die reden werken we bijvoorbeeld graag in bouwteamverband. De kwaliteit, en niet alleen de prijs staat hierin centraal. Daar heeft iedereen baat bij.”

“Momenteel zijn we bijvoorbeeld in beeld om een gebouw voor de plaatselijke woningstichting ‘De Groene Zoom’ te maken. Deze opdrachtgever heeft een hoog ambitieniveau. Zo is als architect bureau Alberts en Van Huut ingeschakeld. Als aannemer praten wij graag mee in het voortraject, in de rol van kostendeskundige. In zo’n bouwteam ontstaat respect voor elkaars discipline. Opdrachtgevers, is mijn ervaring, kiezen niet voor niks voor een bouwteam. Ze willen het po binnen het budget en de tijd realiseren, en ze willen kwaliteit. Bij een aanbesteding is het doel toch vaak de laagste prijs.”

Ontwikkelen

Een belangrijk onderdeel van het beleid van Bimo Bouw is om kansen te bieden aan jonge mensen. Van Malkenhorst: “In dit bedrijf worden kansen geboden om je verder te ontwikkelen. Ik ben daarvan persoonlijk een voorbeeld. In 1965 kwam ik als leerling timmerman in dienst. Van de toenmalige directie kreeg ik alle kansen om door te groeien, daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor.”

“Dat principe brengen we overigens nog steeds in praktijk. Veel jonge medewerkers zijn de afgelopen jaren doorgestroomd naar leidinggevende functies. Als mensen een nieuwe uitdaging zoeken, vind ik dat je dat moet honoreren. Zelf kan ik niet te lang op een en dezelfde plek blijven zitten. Nieuwe uitdagingen blijven mij ook altijd trekken.”

Algemeen directeur Henk van Malkenhorst: “Opdrachtgevers kiezen niet voor niks voor een bouwteam.”

Bimo Bouw 50 jaar

Bimo Bouw in Ermelo viert dit jaar haar vijftigjarig bestaan. De inmiddels ‘grootste bouwonderneming van de Veluwe’ werd in 1947 opgericht door E.J. Bilder sr. In 1970 trekt hij zich uit het bedrijf terug, waarna zijn twee zoons (Jan en Kor) de leiding overnemen.

Bimo Bouw kende steeds een voorspoedige groei, behalve aan het einde van de jaren vijftig. In 1959 raakte het bedrijf in surseance van betaling, en moest er een financiele injectie aan te pas komen van G. Bilder (broer van de grondlegger) en J. Molenkamp om het bedrijf voor een faillissement te behoeden. De twee geldschieters werden via een naamsverandering (Bimo) bedankt. Molenkamp werd echter snel weer uitgekocht. Sinds 1992 zijn de aandelen in handen van BON Groep in Maarssen en van Van Malkenhorst.

Reageer op dit artikel