nieuws

Afwerkmachines verbeterd naar marktwensen

bouwbreed Premium

De Duitse fabrikant van asfaltafwerkmachines ABG, heeft zijn middelzware en zwaardere rupsmachines op een aantal punten aangepast aan de wensen uit de markt. De belangrijkste uitgangspunten hierbij waren: het reduceren van de geluidsemissie, het vergroten van het bedieningsgemak en het vergroten van de capaciteit.

ABG, onderdeel van het Amerikaanse Ingersoll Rand concern, bewerkt de Nederlandse afzetmarkt van asfaltafwerkmachines reeds jaren. De huidige importeur is Marcom BV uit Rijssen.

De meest verkochte modellen zijn de ABG Titan 111, een compacte 1,5 – 3,0 meter machine en vooral de typen Titan 223 en Titan 323. Deze laatste modellen worden nu vervangen door de nieuwe ABG Titan 225 en 325.

De Titan 225 is uitgerust met de nieuwe watergekoelde Deutz-dieselmotor van het type BF6M 1013 die aanmerkelijk minder lawaai produceert dan de voorheen gebruikte luchtgekoelde versie. Deze 6-cilinder motor kent een afgegeven vermogen van 100 kW (136 pk) en voldoet aan de laatste milieueisen conform COM en EPA. Het verbruik van deze motor ligt ongeveer 10% lager dan die uit de vorige versie.

Het gewicht van de machine bedraagt nu 17,4 ton terwijl de theoretische verwerkingscapaciteit met 20% is toegenomen tot 600 ton per uur. De 2,50 meter balk is uitschuifbaar tot 5,00 meter en kan door middel van aanbouwdelen worden verbreed tot 7,00 meter.

Standaard is de machine voorzien van een, ook voor temperaturen boven de 30 graden toereikende, hydraulische koeling. De bunker is verlengd van 1912 mm tot 2160 mm en heeft nu een inhoud van 13,5 ton. Het zicht rondom de bunker is verbeterd terwijl de blokkering nu ook vanaf de besturingsstand is in te schakelen. Deze stuurstand kan binnen enkele seconden worden verschoven. Het verwerken van dikkere lagen is geoptimaliseerd doordat de wormen nu 45 mm hoger ke worden gezet dan bij de vorige maximale hoogtestand.

ABG Titan 325

Het rupswerk is verlengd tot 2900 mm. Daarnaast zijn nog tal van kleinere verbeteringen aangebracht die het bedieningsgemak en het comfort van de machinist verhogen en de machine gemakkelijker te onderhouden en te repareren maken.

De ABG Titan 325 is in grote lijnen dezelfde machine als de Titan 225. Het motorisch vermogen is echter groter, namelijk 126 kW (171 pk). Met een afwerkbalk van 2,50 meter is het eigen gewicht 18 ton en met een afwerkbalk van 3,00 meter is dit 18,7 ton. De theoretische verwerkingscapaciteit bedraagt circa 700 ton per uur.

De 2,50 meter balk kan worden uitgeschoven tot 5,00 meter en worden verbreed door middel van aanbouwdelen tot 8,00 meter. De 3,00 meter balk kan worden uitgeschoven tot 6,00 meter en worden verbreed tot 8,50 meter. Uiteraard zijn de afwerkbalken voorzien van een traploos instelbaar trilsysteem en stampmessen. Voor de balkverwarming kan de gebruiker kiezen uit gas- of dieselolieverwarming.

De rijaandrijving van de machines vindt plaats met behulp van twee elektronisch geregelde hydraulische systemen. Ook de besturing geschiedt elektronisch; via een fijn afgeregeld systeem dat een goed rechtuit lopen van de machine waarborgt. Mocht het systeem onverhoopt uitvallen, dan kan op een noodbesturingssysteem worden overgeschakeld, zodat de machine niet behoeft te worden stilgezet.

Direct na de bouwvakvakanties zullen de eerste ABG asfaltafwerkmachines van de typen Titan 225 en Titan 325 in Nederland beschikbaar zijn.

Reageer op dit artikel