nieuws

VVD: geld aquaduct Fonejacht moet uit provinciale pot

bouwbreed

De provincie Friesland moet de bouw van een aquaduct bij Fonejacht onder het Prinses Margrietkanaal zelf gaan financieren. Door de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting tijdelijk te verhogen en door geld uit de reserves te halen, zou de f. 43 miljoen er ke komen. Dat stelt de VVD-fractie in de Provinciale Staten van Friesland.

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat peinst er niet over om overheidsgeld beschikbaar te stellen voor een aquaduct dat f. 58 miljoen duurder is dan de door haar voorgestelde bouw van een vaste brug bij Fonejacht. Zij legt wel maximaal f. 15 miljoen op tafel voor de aanleg van een omleidingsroute voor zeilboten en bijzondere transporten van scheepswerven die niet onder de vaste brug door ke varen.

Als de provincie Friesland zelf bereid is het gat van f. 43 miljoen voor een aquaduct te dekken, is Jorritsma eventueel bereid af te zien van realisatie van een vaste brug.

Reageer op dit artikel