nieuws

‘Vinex-huizen onder rook van Rotterdam niet weg te branden’

bouwbreed Premium

Voor wie bouwen we deze huizen eigenlijk?, vraagt Ed Troost, verkoopleider van Eurowoningen zich af. “Ze zijn niet weg te branden.” Ook collega Bram Lopik van Ooms Makelaars in Rotterdam begint ietwat onrustig te worden bij het idee dat er voor zijn 128 nieuwe eengezinswoningen in Carnisselande, gemeente Barendrecht, tot op heden zonder meer weinig interesse is.

De woningen zijn onderdeel van de Vinex-locatie Midden-IJsselmonde, een project van 10.000 huizen, verdeeld over twee gemeenten, Barendrecht en het prille Albrandswaard, dat is ontstaan uit de samenvoeging van Rhoon en Poortugaal. “Het is daar allemaal niet zo wild”, concludeert Bram Lopik uit de niet meer dan zeventig reacties op een advertentiecampagne die een bedrag heeft gekost van f. 25.000. De matige respons komt overeen met afnemende belangstelling die de branche signaleert voor het duurdere koopsegment. Gemeenten hebben de neiging zich hoog in de markt te zetten. “Ze verdringen elkaar in het dure segment”, bevestigt verkoper Han Bruning van Ooms Makelaars. Vanaf f. 330.000 kosten de 128 eengezinswoningen in Carnisselande, oplopend tot achterin de vijf ton.

Puntdak

Eurowoningen heeft met dertig eengezinswoningen met een prijs van f. 265.000 en zes twee-onder-een-kap-huizen van f. 425.000 een bescheidener positie in deze Vinex-locatie. Troost ondervond dat ook van dit beperkte aantal er niet een aan de duizend geregistreerde woningzoekenden van de gemeente Albrandswaard te verkopen viel. Troost: “We hebben de hele lijst doorgewerkt, maar deze mensen willen allemaal een traditionele woning met een puntdak in het centrum van Rhoon.”

Uitwijken

“Niemand wil in de middle of nowhere wonen. Er zijn geen winkelvoorzieningen. Er is geen ontsluiting. Vijf jaar in het zand met alleen koeien als gezelschap, wie heeft daar zin in?” Noodgedwongen wijkt Troost uit naar de Rotterdamse woningmarkt. De Rotterdamse animo valt hem niet tegen, zegt hij. “Ik heb goede hoop dat ze er binnen een paar weken uit lopen.”

Voor Han Bruning wordt het spannend, de komende dagen. Het woninginformatiecentrum dat de gemeente Barendrecht inmiddels heeft geopend, opent dit weekend voor het eerst zijn deuren. “Ik ben ontzettend nieuwsgierig wat daar op af komt.”

Zie ook pagina 9: ‘Het koekoeksnest in de achtertuin van Rotterdam’.

Reageer op dit artikel