nieuws

Verpakte isolatieplaat isoleert tien maal beter

bouwbreed Premium

Het Brabantse bedrijf Level heeft samen met een aantal bedrijven uit Duitsland, Belgie en Nederland een vacuumisolatiemateriaal ontwikkeld dat bijna tien keer beter isoleert dan conventionele isolatiematerialen. Het bestaat uit geperste platen van glasvezel met een luchtdicht roestvaststalen omhulsel.

De platen zijn 30 x 30 cm en hebben een dikte van 17,5 mm. De druk in de platen bedraagt minder dan 0,1 mbar. Daardoor is de plaat zo goed als luchtledig. De warmtegeleidingscoefficient van de plaat bedraagt dan ook slechts 0,003 W/mK. Dat is volgens Level, gevestigd te Son, bijna een factor 10 beter dan van gebruikelijke isolaties zoals minerale wol. De thermische geleiding van schuimen en wolachtige materialen kan nooit kleiner worden dan de warmtegeleidingscoefficient van stilstaande lucht die 0,026 W/mK bedraagt. Alle isolatiematerialen in een vacuum verpakking ke echter een betere isolatiewaarde bereiken. Het nieuwe vulmateriaal is derhalve geschikt om daar te worden toegepast waar de ruimte voor isolatie beperkt is en waar toch een hoge isolatiewaarde moet worden bereikt. Dat is het geval bij alle mogelijke vries- en koelinstallaties, maar ook bij koelwagens en bijvoorbeeld zonnecollectoren. Het materiaal heeft door de aard van de vulling ook goede brandwerende eigenschappen. De kosten van de platen worden geschat op f. 80 tot f. 140 per m2.

Dikte omhulsel beperkt

Het roestvaststalen omhulsel zal uiterst beperkt worden gehouden, omdat het vulmateriaal gemakkelijk de druk van de buitenlucht kan weerstaan. Daarom is ook gekozen voor platen van glasvezels, omdat het materiaal stijf moet blijven. Bovendien hebben de glasvezels zelf een lage warmtegeleidingscoefficient, geen last van uitgassen en ze krimpen nauwelijks. Om voldoende stijfheid te krijgen worden de glasvezels onder hoge temperaturen geperst. De voor- en achterkant van het roestvaststalen omhulsel worden met elkaar verbonden door middel van uiterst dunne stalen strips, om de koudebrugwerking zo beperkt mogelijk te houden. De afstandsstrips zijn 0,05 mm dik.

Op het ogenblik onderzoekt Level nog, of andere lichtere materialen zijn te gebruiken voor de vulling dan de glasvezel, zoals geexpandeerd polyurethaan en polystyreen. Deze kunststoffen wegen namelijk ongeveer 50 kg/m3 tegenover zo’n 300 kg/m3 van de geperste glasvezels. Een nadeel van polyurethaan en polystyreen is, dat ze een lagere isolatiewaarde hebben dan glasvezelplaten. Het bedrijf onderzoekt ook, in hoeverre de stalen strips nog dunner ke worden gemaakt zonder aan kracht te verliezen en nog lasbaar te zijn. Ook wordt gezocht naar de mogelijkheden tot vergroting van de platen tot 60 x 60 cm.

Reageer op dit artikel