nieuws

Utrecht bouwt energiezuinig in Leidsche Rijn met steun ‘Brussel’

bouwbreed Premium

‘Brussel’ verstrekt de gemeente Utrecht f. 1,6 miljoen voor de bouw van 240 energiezuinige woningen. Die maken deel uit van het plan Leidsche Rijn. De woningen krijgen een aansluiting op de stadsverwarming en moeten een energieprestatiecoefficient (EPC) van 1,1 hebben.

Leidsche Rijn loopt daarmee 15 tot 20 procent voor op het landelijke beleid. De Europese subsidie stelt de gemeente verder in staat een beperkt aantal woningen extra energiezuinig te maken. De gemeente Utrecht ontvangt de gelden voor de deelname aan het po EXPO-Cities. Dit po voorziet in de samenwerking met de gemeenten Hannover, Lissabon en Palma de Majorca.

Uitstoot CO2

Utrecht bracht Leidsche Rijn met steun van het raadgevende ingenieursbureau Ambit in. Verder werken het bureau Ecofys en de ontwikkelaars Fortis en Bouwfonds mee. ‘Brussel’ wil dat het po Expo-Cities op grote schaal de uitstoot van CO2 in nieuwe stedelijke ontwikkelingen vermindert. De resultaten worden in 2000 getoond op de Wereldtentoonstelling van Hannover.

De subsidie van f. 1,6 miljoen gaat voor een groot deel op aan ontwikkeling, onderzoek en technische ondersteuning voor het verlagen van de energieprestatienorm. De ontwikkelaars die meedoen ke rekenen op steun van Ecofys in de ontwerpfase. De architect en de installatie-adviesur krijgen hierdoor zelf kennis over energiezuinig ontwerpen, over EPC-berekeningen en over het realiseren van ene gezond binnenklimaat. Mede daardoor kan de ontwikkelaar zich voorbereiden op komend ontwikkelingen en wettelijke normen. Het energiebedrijf REMU dat de stadsverwarming verzorgt onderzoekt de economisch rendabele exploitatie van warmtedistributie bij een lagere vraag naar energie.

Reageer op dit artikel