nieuws

Udens bedrijf bouwt klooster in Kazachstan

bouwbreed

Na de bouw van ambassades in Egypte en Ethiopie staat het Udense bedrijf Verlaat’s Systeembouw voor een nieuwe monsterklus: de bouw van een klooster in Kazachstan. Vier van de acht ingeschakelde werknemers zijn vrijdag naar Makinsk vertrokken.

Daar moeten ze in zes weken tijd het nieuwe onderkomen van de Congregatie der Zusters van het arme Kind Jezus uit de grond stampen. Langer zijn de visa van de bouwvakkers namelijk niet geldig. Ook ongeveer tien inwoners van Makinsk zullen bij de bouw helpen, vooral met sjouwwerk.

Verlaat’s Systeembouw heeft de bijzondere opdracht te danken aan de contacten met leden van dezelfde zusterorde uit Cadier en Keer. De ‘Operatie Kazachstan’, zoals het bedrijf de klus noemt, is bouwtechnisch niet eenvoudig. Het klooster komt op moerasgrond te staan, zodat er op palen moet worden gebouwd.

Ook dient het klooster bestand te zijn tegen de extreme weersomstandigheden die in het gebied heersen. ’s Winters kan de temperatuur er dalen tot veertig graden onder nul. Maar zomers is het tropisch warm. De bouw kost in totaal f. 1,2 miljoen.

De werknemers van Verlaat zullen tijdens de bouw bijna onder Middeleeuwse omstandigheden moeten werken. In de stad is het voorzieningenpeil laag. Er zijn geen winkels, cafes of restaurants in Makinsk. “We nemen werkelijk alles zelf mee”, aldus de woordvoerster. De goederen zullen daarom na afloop van het bouwpo achterblijven bij de zusters van de congregatie.

Reageer op dit artikel