nieuws

Systeem ontwatert restbeton en scheidt zand en grind

bouwbreed

Redes Machinebouw en Milieutechniek BV te Winterswijk importeert een uitwasinstallatie voor restbeton, die niet alleen de mortel ontwatert, maar ook zand en grind scheidt. Het is de Rapid Concrete Reclaimer, een product van Britse bodem. Het eerste exemplaar is in gebruik genomen door Rouwmaat Betoncentrale BV te Hengelo.

Volgens een woordvoerder van Redes hoeven voor de Rapid Reclaimer geen bouwkundige voorzieningen te worden getroffen. Hij kan op een vrachtwagen worden vervoerd en er is geen afzonderlijk zeefdek nodig. Redes heeft de Rapid Reclaimer aangepast aan de Nederlandse eisen. “Hoewel het om Europese regelgeving gaat, wordt in Engeland soepeler omgegaan met de CE-norm”, aldus de woordvoerder. “In ons land zijn ze strenger. We hebben daarom aanpassingen verricht aan de elektrische installatie. Er zijn op de meest ideale plaatsen noodschakelaars toegevoegd.”

De Rapid Reclaimer heeft een capaciteit van 20 kubieke meter mortel per uur. Hij wast zand en grind met korrelgroottes tussen 0,2 en 40 millimeter. Er blijft minder dan een half procent cement achter in het zand en grind. Het apparaat is geschikt voor het tegelijkertijd uitspoelen van twee truckmixers. Volgens de woordvoerder is de Rapid Reclaimer ook goed voor de betonproductenindustrie. Het uitgespoelde cementwater kan direct worden hergebruikt voor de productie van prefab beton. Ook het zand en grind kan zonder problemen worden verwerkt. De Rapid Reclaimer werkt grotendeels automatisch en behoeft weinig toezicht.

Reageer op dit artikel