nieuws

Strijd om overname ‘De Samenwerking’

bouwbreed

Vier woningcorporaties in het noordoosten van de regio Rotterdam zijn onder andere bereid om f. 25 miljoen neer te leggen voor de in financiele moeilijkheden verkerende corporatie De Samenwerking in Capelle aan den IJssel. De Samenwerking wijst het aanbod echter af. Het gaat liever in zee met de Rotterdamse Stichting Volkswoningen. De vier corporaties, verenigd in het Samenwerkingsverband SNOR, verwachten een snel ingrijpen van staatssecretaris Tommel.

Al in maart hebben de corporaties – Patrimonium Woningstichting, Woongoed en De Combinatie uit Rotterdam en Woningpartners uit Capelle a/d IJssel- in een overleg met het Centraal Fonds Volkshuisvesting en het bestuur van De Samenwerking het aanbod gedaan de problemen van de Capelse woningbouwvereniging op te lossen.

Het plan behelsde het overnemen van de volkshuisvestingsexperimenten, het uitvoeren van noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden, het doorvoeren van een huurprijsverlaging van f. 75 per maand, een bijdrage van f. 25 miljoen uit eigen middelen en het maken van afspraken over medewerkers van De Samenwerking.

Het plan is door het bestuur van De Samenwerking afgewezen. In een gesprek met deze krant zei directeur Peter Bos onlangs niets te voelen voor een dergelijke vijandige overname. “Ik had niet gedacht dat zoiets in corporatieland mogelijk was”, aldus Bos over het initiatief. Bos zei ook liever zijn eigen partner te zoeken om uit de impasse te geraken. Een partner die twee weken geleden lijkt te zijn gevonden. Toen maakte De Samenwerking namelijk bekend met de Rotterdamse corporatie Stichting Volkswoningen in zee te gaan.

Essentieel

Bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft ‘De Samenwerking’ nog een saneringsaanvraag van f. 135 miljoen liggen. De uitkering van dit bedrag is overigens voor Volkswoningen wel essentieel om De Samenwerking te hulp te schieten. “Wij ke ook geen miljoenentekorten dragen”, aldus directeur J. Boogaard van Volkswoningen in een toelichting op de plannen.

Volgens SNOR is voor de uitvoering van het hulpvoorstel geen f. 135 miljoen nodig, maar niet meer dan f. 79 miljoen. “De sector is erbij gebaat dat De Samenwerking snel wordt gesaneerd. Iedere maand dat dat niet is gebeurd loopt de schuld met f. 1 miljoen op. Het onderhoud blijft achterwege en de huurders betalen gemiddeld f. 100 per maand meer dan voor dezelfde woningen bij een andere corporatie”, zegt Maarten Egmond, directeur Woningpartners.

Dat de vier corporaties hun aanbod nu in de openbaarheid brengen is volgens Egmond omdat “er teveel ruis” is ontstaan. “Wij hebben een reeel aanbod gedaan. Dat is ook door het Centraal Fonds Volkshuisvesting en staatssecretaris Tommel zo ervaren. Dat heeft niets met vijandigheid te maken. Wij maken ons ongerust omdat het allemaal zolang duurt.” Wel geeft hij toe dat het bestuur van De Samenwerking vrij is om zijn eigen partners te zoeken. “Maar”, zo voegt hij daar desgevraagd aan toe, “zolang er niet wordt ingegrepen. Ik sluit niet uit dat Tommel er zich mee gaat bemoeien.”

Peter Bos, directeur van De Samenwerking was gisteren voor commentaar niet bereikbaar.

Reageer op dit artikel