nieuws

‘Sociale koop’-woningen in Smitshoek trekken wel veel belangstelling

bouwbreed Premium

Na de tegenvallende respons op het eerste aanbod van koopwoningen in de Smitshoek, zegt een woordvoerder van de gemeente Barendrecht niet ontevreden te zijn over toeloop naar het pas geopende Informatiecentrum. Zaterdag was met 350 bezoekers de drukste dag. Alles bij elkaar zijn er vanaf donderdag zo’n duizend mensen langs geweest.

Verkoper Han Bruning van Ooms Makelaars zei in de krant van afgelopen weekeinde benieuwd te zijn naar het aantal belangstellenden dat afgelopen zaterdag en zondag de weg naar het Informatiecentrum zou weten te vinden. In eerste instantie noteerde Ooms Makelaars na een dure advertentiecampagne slechts 70 verzoeken om nadere informatie. Bij dat aantal kan de voorlopige oogst van 475 inschrijvingen van het Informatiecentrum worden opgeteld. Geen slecht resultaat, meent woordvoerder J. Notenboom van de gemeente Barendrecht, “in aanmerking genomen dat we alleen twee borden langs de A15 en de A29 hebben geplaatst”. Van de aanvragen om meer informatie komt 54 procent uit Rotterdam, 24 procent uit Barendrecht, 11 procent uit de rest van IJsselmonde, 2 procent uit de Hoekse waard en 9 procent uit de rest van Nederland.

Tranen

“De meeste belangstelling gaat uit naar de categorie f. 225.000 sociale koop. Die mensen staan met de tranen in de ogen te trappelen”, nuanceert Notenboom de woningbehoefte. Niet slecht, is ook de indruk van J. Bitter van Eurowoningen die op deze Vinex-locatie 36 woningen moet zien kwijt te raken. Na de aanvankelijk sombere berichten meldt Bitter dat er 22 zo goed als verkocht zijn.

Meer naar het centrum van de regio is volgens Bitter helemaal niets van een eventuele aarzeling van de zijde van de huizenconsument te bespeuren. Afgelopen vrijdag is Eurowoningen gestart met de verkoop van de eerste fase van Stadstuinen, een nieuwe wijk op de Kop van Zuid die in totaal 346 koopwoningen telt. Van de 200 woningzoekenden die eerder van serieuze belangstelling blijk hadden gegeven, hebben er 30 een optie genomen. Daarvan is de helft afkomstig uit Rotterdam boven de Maas; negen van buiten Rotterdam en zes uit Zuid. Vooral de substantiele interesse vanuit het noorden stemt Bitter optimistisch. “Het betekent dat de drempel naar het zuiden is verlaagd. Het centrum is in de richting Kop van Zuid verlegd. Het is niet meer de andere zijde van de Maas. Het hoort erbij.”

Geen probleem

NBM Amstelland vist met de 1200 woningen van po De Veranda tussen de Nieuwe Maas en het Feijenoord-stadion in dezelfde vijver als Eurowoningen. “Van de in aanbouw zijnde 104 eerste fase woningen is 80 procent verkocht”, meldt woordvoerder Michel Westbeek. Voorzover de verkoop stagneert, ligt het aan de ingenieuze plattegrond, meent Westbeek. “Het zijn huizen die door een afwijkende indeling niet voor een breed publiek zijn bestemd”, licht hij toe. Westbeek verwacht geen enkel probleem met de afzet van de 145 woningen uit de tweede fase, waarvan de verkoop binnenkort van start gaat.

Reageer op dit artikel