nieuws

Omkoping bij gunning Curacao

bouwbreed

Er zijn sterke aanwijzingen dat een buitenlands consortium steekpenningen heeft betaald om de gunning toegewezen te krijgen van een groot po op Curacao. Dit blijkt uit geheime informatie die het Papiamentstalige dagblad Vigiliante maandag heeft gepubliceerd.

Het gaat om gunning voor de bouw van een nieuwe water- en energiecentrale voor de olieraffinaderij (BOO-po), die naderhand het hele eiland moet bedienen. Nederland heeft toegezegd onder voorwaarden f. 50 miljoen bij te dragen, bijna een achtste van de totale constructiekosten.

Vigiliante publiceerde in het geheim opgenomen gesprekken tussen een politicus, de directeur van een plaatselijke offshore bank en een lokale handelaar. Daaruit blijkt dat een miljoen dollar is betaald en nog een tweede, onbekend bedrag.

De zaak kwam aan het licht bij de corruptiezaak tegen oud-gedeputeerde Benny Demei. Het OM liet gedurende lange tijd zowel de prive- als de kantoortelefoons van Demei aftappen. Demei zou steekpenningen van de Arubaanse zakenman Alberto Arends hebben aangenomen. Die wilde de cellulaire afdeling van het overheidstelefoonbedrijf kopen en zou Demei daar geld voor hebben aangeboden. Arends wordt intussen ook door de Amerikaanse justitie gezocht in verband met internationale drugshandel.

Bij het afluisteren van de telefoongesprekken is het OM volgens Vigiliante gestuit op de gesprekken over de water- en energiecentrale. Een OM-woordvoerder erkende maandag dat de uitgewerkte teksten van de geluidsbanden ook aan de advocaten van de verdachten in de Demei-zaak zijn afgegeven.

Onderzoek

Premier Miguel Pourier had begin dit jaar het eilandbestuur voorgesteld een onafhankelijk bureau te vragen een onderzoek in te stellen naar de aanbesteding en de diverse buitenlandse consortiums die hadden ingeschreven. Het eilandbestuur achtte langer wachten echter niet verantwoord.

Een te verwachten onderzoek door het Openbaar Ministerie zal voor Curacao ernstige gevolgen hebben. Het po moest voor de in het slop geraakte economie en de almaar groeiende werkloosheid een grote en noodzakelijke stimulans worden. Een onderzoek kan de uitvoering van het po aanmerkelijk vertragen.

Voor het BOO-po had ook het Nederlandse bedrijf Stork ingeschreven. Stork zou hierbij samenwerken met de Zweeds/Zwitserse combinatie Asea Brown Boveri. Die heeft een wereldnaam in het bouwen van energiecentrales. De uitvoering werd evenwel gegund aan Nations Lancaster Distral Group Constellation, een consortium van Amerikaanse, Venezolaanse en Colombiaanse bedrijven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels