nieuws

Noord-Holland dringt aan op onderzoek vliegveld Maasvlakte

bouwbreed

Het kabinet zou behalve naar een vliegveld op een eiland in de Noordzee ook serieus onderzoek moeten doen naar een aanvullende luchthaven voor Schiphol op de Maasvlakte. Een meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland heeft deze opvatting uitgesproken.

De meeste partijen in de Noord-Hollandse Staten vinden in principe dat een locatie in de Noordzee de voorkeur heeft. Uiteindelijk zouden alle start- en landingsbanen van Schiphol naar dat nieuwe vliegveld ke worden verplaatst. Maar als uit nader onderzoek blijkt dat een vliegveld in zee vanwege veiligheid, milieu of vervoer minder aantrekkelijk is, moet een nieuw vliegveld op de Maasvlakte niet worden uitgesloten, vinden de Staten.

Provinciale Staten stemden maandag in meerderheid voor groei van de luchtvaart. De partijen in Noord-Holland vinden wel dat Schiphol bij alle stormachtige ontwikkelingen goed bereikbaar moet blijven. Beoogde voorzieningen voor openbaar vervoer moeten er daarom sneller komen.

Ook meent de Noord-Hollandse politiek dat er snel een onafhankelijke instantie moet komen die de afgesproken voorwaarden voor de uitbreiding van Schiphol controleert. Daarnaast zou er op korte termijn helderheid moeten komen over de gevolgen van de luchtvaart voor de gezondheid in de regio.

Reageer op dit artikel