nieuws

Mr. J. Teders: podirecteur van de pogroep Toekomst Nederlandse Luchtvaart Industrie.

bouwbreed Premium

Als Schiphol is volgelopen, wat dan? Dat is de vraag die directeur mr. J. Teders (53) van Rijkswaterstaat Limburg van het Kabinet moet gaan beantwoorden. Vanaf medio juli wordt hij voor acht maanden podirecteur van de pogroep Toekomst Nederlandse Luchtvaart Industrie.

“Ik ben de man achter de schermen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de procedure rond de keuze voor een nieuwe luchthaven of uitbreiding van de bestaande, op een zorgvuldige en correcte manier te laten verlopen. Het is uiteindelijk het Kabinet dat beslist. Waarschijnlijk niet eens meer dit Kabinet, want vlak nadat ik rapporteer (begin 1998) volgen er Kamerverkiezingen.”

Volgens Teders loopt nu nog de discussie over de vraag of het luchtverkeer in Nederland nog wel moet groeien. “Die discussie zal in juli zijn afgelopen. De kans is groot dat er gekozen wordt voor het uitbreiden van het aantal vliegbewegingen. Vervolgens treed ik aan en ga ik bekijken hoe dat dan het beste kan gaan gebeuren en op welke locatie.”

Teders was eerder betrokken bij de planologische kernbeslissing rond de uitbreiding van Mainport Schiphol. “Waarschijnlijk ben ik daarom ook nu weer gevraagd. Met Schiphol was ik eind 1995 klaar. Sinds die tijd ben ik directeur in Limburg. Eigenlijk bevalt me dat best. Maar ja, de minister drong er op aan dat ik het zou gaan doen. Als ambtenaar heb je dan te gehoorzamen. Ik heb er best zin in. Luchtvaart is immers een belangrijk onderwerp, waarbij allerlei rationele, maar vaak ook emotionele aspecten spelen. Dat is natuurlijk erg boeiend.”

Reageer op dit artikel