nieuws

‘Minimumloon moet structureel omhoog’

bouwbreed

Het minimumloon moet als basis van lonen en uitkering structureel omhoog. Dat zei Freek van der Meulen, voorzitter van de Hout- en Bouwbond CNV naar aanleiding van uitspraken van de Bondsraad van het CNV.

Die sprak uit dat “de minima niet moeten leven bij de gunst van een koudetoeslag. Geen gebedel, maar een structurele verhoging van inkomen”.

Voorzitter Hout- en Bouwbond CNV Van der Meulen vindt het niet meer dan logisch dat mensen op het minimum meedelen in de toegenomen welvaart. “Het poldermodel wordt de hemel ingeprezen. Maar uitkeringsgerechtigden betaalden misschien wel de hoogste prijs voor het gezondmaken van de economie. Vergelijk ons stelsel van sociale zekerheid maar eens met dat van pakweg tien jaar geleden. Mede daardoor zijn de verschillen tussen arm en rijk groter geworden.”

Met het oog op de verslechterde positie van uitkeringsgerechtigden heeft de Bondsraad zich uitgesproken tegen het betalen van aow-premie door aow-ers. Als de financiering van de aow een probleem wordt, dan moet ieder naar draagkracht bijdragen. Dat kan het best via de belastingen, zo meent de bondsraad. Daarmee sluit de raad zich overigens goed aan bij de Sociaal Economische Raad die pleit voor verlenging van de eerste schijf van de belasting, waardoor er meer aow-premie binnenkomt.

Reageer op dit artikel