nieuws

Lichtgewicht stabilisatieblok

bouwbreed

Heras uit Oirschot heeft een lichtgewicht stabilisatieblok voor hekwerken op de markt gebracht. Het betonnen blok, dat als fundatie voor hekwerkpalen dient, weegt 25 kilogram. Dat is bijna een halvering van het tot nu toe gebruikelijke gewicht. Bovendien is het veel gemakkelijker te hanteren dan de gangbare, kegelvormige betonnen fundatie-elementen.

Het vijf centimeter dikke stabilisatieblok meet 49 bij 50 centimeter. Op locatie bevestigen monteurs de hekwerkpalen met twee stalen ‘stroppen’ aan het blok, waarna het op een diepte van 65 centimeter in de grond wordt geplaatst.

Uit proeven van het bedrijf en van TNO blijkt dat de stabiliteit en het grondkerend vermogen van het nieuwe stabilisatieblok ten minste gelijk zijn aan die van de tot nu toe gangbare fundatie.

Omdat het blok volledig onder het maaiveld wordt geplaatst, kan de bestrating tot aan de paal worden gelegd. De hekwerkstaanders zijn verstelbaar, zodat verspringende montage mogelijk is. Bovendien kan het blok in verschillende standen worden gemonteerd, waardoor obstakels gemakkelijk ke worden omzeild.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels