nieuws

Leuke woning, maar wat kost deze grap?

bouwbreed

In de tuintjes van de net opgeleverde huizen wordt gezaaid, gepoot en geplant dat het een lieve lust is. De deur van de Bessenvlinderstraat 34 staat open. Voor iedereen die wil kijken en voelen hoe een ecologisch verantwoord huis in elkaar zit. Aan de noordrand van Veenendaal hebben grensverleggende ideeen over duurzaam bouwen betaalbare vormen gekregen.

De wijk oogt knus. Namen als Nachtpauwoog- en Donsvlinderlaan accentueren de groene opzet. Het ontspannen ecosfeertje krijgt binnen evenwel iets beklemmends. De woning is aan de krappe kant. Dat valt tegen. Waarmee tevens duidelijk mag zijn dat de kosten van duurzaam bouwen uit de lengte of de breedte moeten komen. De huizen zijn ontworpen door Han van Zwieten van architectenbureau Van Straalen in Zeist. Gebouwd door Thomasson Dura in opdracht van de Veenendaalse Woningstichting.

“Leuk huis, maar wat kost deze grap?”, schrijft een bezoeker in het gastenboek. Veel vlugschriften getuigen van bezorgdheid over de kosten. Onze toewijding aan het milieu haalt het niet bij de zorg voor de portemonnee. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat Nederlandse woonconsumenten in de eerste plaats vierkante meters voor hun geld willen zien.

State of the art

Desondanks een aardig idee van de gemeente Veenendaal om in de wijk een modelwoning in te richten en een breed publiek op aanschouwelijke wijze kennis te laten nemen van de state of the art op het gebied van duurzaam bouwen. Tot 30 september is de woning elke donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00. tot 16.00 uur te bezichtigen. Ter aanvulling van de ter plekke geboden informatie geeft Cobouw op deze pagina antwoord op de veel gestelde vraag: wat kost het? De gespecificeerde bedragen staan vermeld bij de speciaal voor Cobouw vervaardigde opengewerkte tekening. De kosten hebben betrekking op de standaardvoorzieningen van de woning. Voor extra voorzieningen als de energiebesparende hotfill wasmachine en vaatwasser en de keukeninrichting (waaronder een inductiekookplaat van f. 4500) moet de portemonnee aanzienlijk verder worden opengetrokken. De meerkosten bedragen in totaal f. 15.505.

Woningtypen

Er zijn in de wijk De Gelderse Blom drie typen woningen: 93 standaardwoningen f. 55 sociale huur f. ( f. 650 per maand) en 38 koopwoningen ( f. 174.750), twee zuidwoningen ( f. 239.900) en zes all-electric zonnewoningen ( f. 254.900). Van alle woningen zijn de zonnewoningen het meest experimenteel. Twee zijn voorzien van een conventionele HR combi-ketel, de overige vier hebben een warmtepomp van twee verschillende merken. Deze installaties halen de warmte uit het grondwater en zijn aangesloten op gewone radiatoren. Daarnaast is aan de ventilatie van de woning een warmteterugwinning gekoppeld. Gedurende twee jaar zullen de prestaties van de installaties met elkaar worden vergeleken. Het energiebedrijf REMU verwacht te ke aantonen dat warmtepompen een goed alternatief zijn voor cv-installaties. Het energiebedrijf denkt dat de zonnewoningen voor ongeveer driekwart in de eigen energiebehoefte ke voorzien.

Verkaveling

De Gelderse Blom leert dat van voorbeeldpoen veel valt op te steken. De collectieve wil een voorbeeldpo van de grond te tillen, blijkt bijvoorbeeld geen garantie voor een vlekkeloze uitvoering. Duurzaam bouwen begint al bij de verkaveling. In Veenendaal heeft architect Han van Zwieten een kunstgreep moeten toepassen om in de voor zonne-energie ongunstige oost-westverkaveling toch ruimte te vinden voor de plaatsing van zonnecollectoren. Van Zwieten heeft het probleem opgelost met een zaagtanddak.

De toegepaste, gedeeltelijk transparante, photovoltaische cellen zijn van het type AC-PV die direct wisselstroom leveren doordat de omvormer achterop de panelen zit. De Gelderse Blom is het eerste po in Nederland waar voor deze cellen is gekozen. Als de zon schijnt en er geen of weinig energie wordt verbruikt, zien de bewoners de meter terug lopen.

Zo zit de modelwoning in de Veenendaalse wijk de Gelderse Blom in elkaar. Architect Han van Zwieten heeft aangegeven wat de duurzame kenmerken van deze woning zijn. Op verzoek van Cobouw heeft de Veenendaalse Woningstichting uitgerekend wat de eventuele meerprijs van deze voorzieningen is. Speciaal voor Cobouw getekend door H.A. Schuitemaker.

[Bij pijlen]

– HR-glas – kozijnhout vuren – vensterbanken 250 mm breed + f. 20 – kit-arme detaillering – hang- en sluitwerk met Politie Keurmerk Veilig wonen – regenton in de tuin + f. 125 – buitenbergingen van Western Red Cedar + f. 500 – compostvat + f. 125 – ruimte voor afvalcontainer – gevels Rc=age 3 anhydriet dekvloeren in bouwmuren 20 procent puingranulaat GFT-afvalvoorziening in keuken + f. 200 gesloten keuken + f. 500 beganegrondvloer Rc=age 3 fundering 20 procent puingranulaat binnendeuren 850 mm breed + f. 45 grenenhouten binnenkozijnen + f. 300

thermostatische douchemengkraan + f. 165 korte warmwaterleiding + f. 155 zonnegascombi + f. 2000 geen open trap in woonkamer naaldhouten binnentrap binnenriolering PPC waterzuinig toilet waterzuinige kranen + f. 30 gierzwaluwpannen + f. 15 dak Rc=age 3 zonnecollectoren + f. 5600 passieve zonne-energie HR-glas zonnecollectoren + f. 5600 thermostatische radiatorkranen + f. 225 gevels Rc=age 3 vuren plinten

Reageer op dit artikel