nieuws

Klopjacht op illegale werkers in Duitsland

bouwbreed

Een klopjacht van de Beierse politie en justitie heeft vijftienhonderd illegaal in Duitsland werkende bouwvakkers aan het licht gebracht. Veertig werkgevers zijn in staat van verdenking gesteld. Hen wordt ten laste gelegd voor miljoenen aan belasting en sociale voorzieningen te hebben ontdoken.

De zoektocht voerde de Beierse politie naar 55 bouwplaatsen in onder andere de steden Frankfurt, Munchen, Berlijn en Kiel. In het buitenland werden negentien bedrijven onder de loep gelegd, vooral in Portugal. De betrokken werkgevers ronselden Portugese werknemers om ze op diverse plaatsen in Duitsland illegaal in te zetten. De Duitse overheid heeft vorige maand aangekondigd met razzia’s het probleem van de illegale arbeid te lijf te gaan.

In Berlijn loopt de spanning op sinds de cao-onderhandelingen tussen vakbond IG Bau en de circa 1300 werkgevers begin deze week zijn vastgelopen. Op de Potsdamer Platz vond al een eerste demonstratie plaats van 2500 bouwvakkers. In de Duitse hoofdstad zijn 42.000 werkloze bouwvakkers.

Volgens voorzitter Klaus Pandau van IG Bau Brandenburg is in Berlijn ontduiking en fraude schering en inslag. Loonstaten en urenlijsten worden veelvuldig vervalst terwijl buitenlandse arbeiderssoms toegangsgeld moeten betalen. Populair zijn volgens de vakbondsman ook woekerprijzen voor kost- en inwoning waardoor de feitelijke uitbetaling uiterst laag kan blijven.

Reageer op dit artikel