nieuws

Japanse aannemer boort 500ste tunnel

bouwbreed

Alleen al dit jaar heeft IHI, een van de acht tunnelboormachinebouwers in Japan, dertig boormachines geproduceerd. De Japanse aannemer Kajima werkt aan zijn 500ste boortunnel. “Enige bescheidenheid is bij het bouwen van boortunnels in Nederland wel op z’n plaats”, rapporteert de vier man sterke delegatie van de NV Westerscheldetunnel na een werkbezoek aan Japan. “Men boort in Japan tunnels met hetzelfde gemak waarmee in Nederland een viaduct over een autoweg wordt aangelegd”, meldt het Pobureau Westerscheldetunnel.

In Japan is de vaak minimale beschikbare ruimte de moeilijkste opgave bij het bouwen van een boortunnel. “Zo was de bouwplaats voor een boortunnel in het centrum van Tokio ingepakt in een geluiddichte doos met een oppervlakte van 35 x 35 meter. Daarin zat tevens de scheidingsinstallatie”,

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels