nieuws

Jaarbeurs optimistisch gestemd over Vakbeurs Bouwmaterieel 97

bouwbreed Premium

Met tot nu toe 65 definitieve aanmeldingen heeft de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht voldoende reden om in december Hal 7 te reserveren voor de vakbeurs Bouwmaterieel 97. Met nog ruim vijf maanden te gaan zijn de verwachtingen voor deze vakbeurs positief gestemd. Omdat zich bijna wekelijks nog bedrijven aandienen voor deelname heerst de overtuiging, dat van 10 t/m 13 december in Utrecht een ruim scala aan machines voor de bouw in vele geledingen te vinden zal zijn.

Het is dit jaar voor het eerst dat de Jaarbeurs een machinebeurs organiseert zonder de BMWT. De vereniging van importeurs en handelaren van bouwmachines zag het mede-organiseren van een Bouwmachinebeurs dit jaar niet zitten. Het blijkt ook moeilijk om ten aanzien van een machinebeurs alle neuzen van, bij de BMWT aangesloten, bedrijven in dezelfde richting te krijgen. Al jaren sleept het probleem zich voort van verdeeldheid in deelname aan en zelfs boycot van de bouwmachinebeurs. In tegenstelling tot andere bedrijfstakken is de bouwmachinebranche niet in staat gebleken een tentoonstelling te organiseren waar een compleet overzicht wordt geboden van de markt waarvoor zij staat. Kennelijk wordt het nut van een gezamenlijke presentatie naar de markt niet gezien.

TKD

Een duidelijk andere visie hierover heeft de SIGMA, de brancheorganisatie van machine-importeurs en handelaren in Belgie waar om de twee jaar een machinebeurs wordt gehouden van internationale allure. “De bouwnijverheid heeft ook recht op zijn machinebeurs in al zijn facetten”, zo is de opvatting hier. Daarvoor staat de bouwmachinebranche met zijn Matexpo van 90.000 m2 tentoonstellingsoppervlakte garant. Ook dit jaar vindt dit evenement in Kortrijk weer plaats van 3 tot en met 7 september.

Meer heil ziet de Nederlandse machinebranche in de Technische Kontaktdagen die om de twee jaar in Wezep in samenwerking met de NVWB grondwerk worden georganiseerd. Voor met name de importeurs van grondverzet- en wegenbouwmaterieel zijn deze machinedagen nog steeds het evenement waar de mogelijkheden van de machines breed ke worden gedemonstreerd en met de gebruiker een directer contact wordt geboden. Het zijn evenwel de bedrijven met het “kleine, even belangrijke, materieel” die vaak onder het zware machinegeweld letterlijk begraven worden en daarom de voorkeur geven aan de wat ingetogener sfeer van een indoorgebeuren. De Nederlandse bouwnijverheid zal zich om optimaal geinformeerd te worden, de moeite moeten nemen zich hiervoor naar verschillende locaties te spoeden.

Naar de mening van de organisatiecommissie kan de beurs Bouwmaterieel dit jaar rekenen op een weer groter aantal deelnemers dan voorgaande jaren. De deelnamebereidheid wordt toe geschreven aan de redelijk gezonde situatie binnen de machinebranche en die in de sfeer van de beurs zou zijn terug te vinden. Met een aantal evenementen in het kader van de machinebeurs, zoals een machinistendag, een scholierendag, alsmede demonstraties met machines voor de straatmakerij, wordt bovendien op een groot aantal bezoekers gerekend. Ondersteuning zal hierbij ook worden gegeven door de beurzen Ecotech en Arbo die gelijktijdig met de beurs Bouwmaterieel worden gehouden en met hetzelfde toegangsbewijs ke worden bezocht.

De op het buitenterrein opgestelde bouwkranen gelden steeds als trekpleister. Ook in Utrecht zullen die weer aan de beurs een extra dimensie geven. Tot de inzenders die momenteel te boek staan behoren onder meer Spierings, Bouwma Bouwmachines, Wolff en Erge Advies Arcomet Nederland. Mogelijk dat in december hier nog een aantal andere namen zijn toegevoegd.

Reageer op dit artikel