nieuws

In Denemarken ontstaat woningtekort

bouwbreed Premium

In Denemarken gaat zich de komende jaren een markant tekort aan woningen voordoen. Dat stelt het instituut voor toekomstonderzoek (Institut for Fremtidsforskning) in Kopenhagen. Concreet zijn er volgens de analyse van deze instelling – een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven – het eerstvolgende decennium per jaar 33.000 nieuwe woningen nodig, terwijl er ‘in het beste geval’ maar 15.000 per jaar worden gerealiseerd. Dat is een stabilisering van het huidige bouwtempo.

Als oorzaken voor deze ontwikkeling noemt het instituut de bevolkingsgroei (van 5,2 miljoen nu tot 5,5 miljoen in 2010 en 5,7 miljoen in 2040) en krimp in de bestaande woningvoorraad als gevolg van samenvoeging en sloop. Op het ogenblik verdwijnt per jaar 2 procent van de woningen. Ook de gemiddelde huishouding wordt kleiner, namelijk van 2,2 naar 2 personen per woning.

Reageer op dit artikel