nieuws

‘Houtskeletbouw heeft de toekomst’

bouwbreed

“Houtskeletbouw (hsb) staat op het punt een belangrijkere plaats te veroveren op de Nederlandse bouwmarkt”, aldus A.W.L.A. Cruyssen, directeur Wilma Bouw BV en voorzitter van de Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB). “Vooral de niet volledige hsb, in de vorm van elementen- en deelbouw, neemt krachtig toe.”

“Een belangrijke ontwikkeling is de toepassing van deze onvolledige hsb in bedrijfsgebouwen zoals in kantoren, hotels, scholen en werkplaatsen”, zei Cruyssen op de Houtresearchdag ‘Scandinavische houtbouw op niveau’ in de TU Delft. “Meestal zie je hiervan niets aan de buitenkant noch aan de binnenkant van het gebouw, omdat de hsb wordt afgewerkt met traditionele materialen.”

Dat ook de brandwerendheid van deze hsb bedrijfsgebouwen in orde is, moge wel blijken uit het feit dat de uitbreiding van de brandweerkazerne in Alphen aan den Rijn is uitgevoerd in houtskeletbouw. Hsb laat zich ook goed combineren met beton. Niet zelden wordt een houtskeletbouwverdieping geplaatst op een bestaand pand van steenachtig materiaal. Vaak is de fundering niet berekend op een opbouw van beton of metselsteen, maar is wel geschikt voor hsb vanwege zijn lichte gewicht.

“Er worden steeds meer toepassingen vanuit de hsb in de bouw overgenomen zoals geprefabriceerde daken, gevelsluitende elementen, binnenspouwbladen, bergingen en bovenbouwen”, aldus Cruyssen. Verder is hsb bijzonder geschikt om er woningen mee uit te breiden. Vooral omdat met hout bijna elke aanpassing is te maken. De bouwer is niet gebonden aan modulaire of standaard maten. Houtskeletbouw is aan elke situatie aan te passen. Vandaar dat het ook veld wint in de stedenbouw voor het opvullen van ‘gaten’ ontstaan door brand, sloop en dergelijke. Ook gevels en puivullingen zijn gemakkelijk met hout te maken.

“Een andere reden waarom ik meen dat houtskeletbouw meer in de belangstelling zal komen, is de eindigheid aan de fossiele energie. We zullen steeds zuiniger moeten omspringen met energie. De hsb is een energiezuinige bouwwijze en heeft bovendien goede thermische eigenschappen. Ook zullen we zuiniger moeten omspringen met traditionele bouwmaterialen wegens dreigende schaarste. Nog een reden voor het propageren van hsb, is de Nederlandse roep om het toepassen van duurzame, milieuvriendelijke en her te gebruiken bouwstoffen. Daaraan voldoet hout door zijn ‘zelfgroeizaamheid’ in hoge mate. Alles bij elkaar genomen moet ik wel tot de conclusie komen dat houtskeletbouw de toekomst heeft.”

Reageer op dit artikel