nieuws

Geda breidt programma uit met personen/goederenlift

bouwbreed Premium

De Duitse fabrikant Geda, wiens leveringsprogramma door Falnim BV uit Veenendaal in ons land op de markt wordt gebracht, heeft sinds kort ook twee personen/goederenliften in productie genomen. Beide bouwliften, de Geda 500 ZP en 1200 ZP, zijn aangepaste en technisch verbeterde modellen uit de bestaande lijn Geda- bouwliften, waarvan het hefvermogen zich beweegt tussen 500 en 2000 kg. Of de complete serie in een uitvoering als personen/goederenlift wordt gebracht kon nog niet worden bevestigd.

Wat bij de Geda-bouwlift opvalt is het ontbreken van een beschermende omheining waarmee de liftkooi op de grond wordt omsloten. Deze door andere fabrikanten veelal gebruikte veiligheidsconstructie is door Geda achterwege gelaten maar op een andere, afdoende wijze ondervangen. De veiligheid voor het bouwplaatspersoneel is gevonden in een extra stop met waarschuwingssignaal. Deze treedt automatisch in werking op een hoogte van 2 meter boven maaiveld. Daarmee wordt de bedieningsman gedwongen opnieuw in te schakelen voordat naar grondniveau kan worden gedaald.

Klimmast

Afhankelijk van het type lift verplaatst de liftkooi zich naar de verdiepingvloeren via een enkele of dubbele klimmast. Deze is vervaardigd uit een driehoekige, verzinkt stalen constructie die ook is te gebruiken voor de Geda-tandheugelliften van 500 kg tot 2000 kg. De mast(en) wordt(en) gesteund door een robuust grondraam dat is voorzien van vier in hoogte verstelbare stempels. De vloer van de liftkooi meet 3,27 x 1,40 m en is rondom voorzien van 1,1 en 1,8 meter hoge zijwanden. De korte zijden zijn geconstrueerd als beveiligde laadkleppen. De aan de bovenzijde open laadbak biedt ruimte voor het transport van lange materialen.

Vangrem

Opbouw en montage van de afzonderlijke mastelementen, alsmede het aanbrengen van de mastverankeringen (om de 12 meter) gebeurt veilig vanuit de liftkooi. De Geda-personen/goederenliften worden vervaardigd volgens de Machinerichtlijn 92/68/EEG en zijn standaard toegerust met een snelheidsafhankelijke vangrem. Deze werkt synchroon op beide stalen masten. Andere veiligheidsvoorzieningen zijn een bedrijfs- en noodeindloopschakelaar boven en onder, alsmede een overlastaanduiding met uitschakeling op de hefbeweging.

De etage-inrichting voor de bovenste losplaats is uitgerust met een mechanisch vergrendelde schuifdeur. Afhankelijk van de opbouwhoogte van de mast is er keuze uit verschillende kabeltongrootten voor de opvang van de voedingskabel voor hijshoogten van 25, 50, 75 of 100 m.

De Geda-personen/goederenlift type 1200 ZP is geschikt voor transport van maximaal 5 personen en materialen tot een totaalgewicht van 1200 kg.

Reageer op dit artikel