nieuws

Energiebehoefte stijgt door behoefte aan comfort

bouwbreed

Door de hang naar meer comfort stijgt de vraag naar energie. De huishoudens gebruikten vorig jaar twee procent meer stroom. Het gasverbruik had ke dalen als de Nederlander had afgezien van luxer douchen en baden.

Dit blijkt uit jaarcijfers van EnergieNed, de koepel van distributiebedrijven. EnergieNed wijt de twee procent groei in het stroomverbruik deels aan de toename van elektrische apparaten (vaatwassers, wasdrogers, diepvriezers, waterbedden). Ook de toename van het aantal huishoudens, met vaak minder personen per huishouden, draagt bij aan de groei.

Het gemiddeld gasverbruik bij huishoudens groeide niet en kwam uit op 2130 kubieke meter per jaar. In 1981 lag het gemiddeld verbruik op bijna 3000 kubieke meter. De daling komt door betere isolatie van huizen en hoog-rendementsketels voor verwarming.

Omdat de Nederlander onder dikkere stralen wil douchen en meer in bad wil, stijgt het gasverbruik voor warmwaterbereiding. De populariteit van de losse gasgeiser neemt dan ook verder af ten gunste van de combiketel met meer capaciteit. In 1988 had meer dan 60 procent van de huishoudens een geiser. Dat percentage daalde gestaag naar 40 in 1996. De combiketel klom in dezelfde periode van 20 naar bijna 50 procent. De huishoudelijke markt consumeert een kwart van alle opgewekte stroom en verbruikt 64 procent van al het gas. Het totale elektriciteitsverbruik steeg met 3,8 procent naar 80 miljard kilowattuur. Dat is zonder de stroom dat bedrijven zelf opwekken. Het totale gasverbruik steeg 15,6 procent naar ruim 28 miljard kubieke meter.

Reageer op dit artikel