nieuws

E.G.R. Roelink: “Ik ben vooral praktisch ingesteld.”

bouwbreed

“Het verenigingsleven staat onder druk. Van de 80.000 hbo-ingenieurs in Nederland zijn er 20.000 lid van de Niria. Dat zou minstens de helft meer moeten zijn.” Dat stelt ing. E.G.R. Roelink (46), die onlangs werd gekozen tot voorzitter van de Nederlandse Ingenieursvereniging Niria.

Roelink heeft zich ten doel gesteld het ledental te verhogen, onder meer door de banden met de ingenieursopleidingen aan te halen. “Vroeger presenteerde de Niria zich aan de afgestudeerde hbo-ingenieur tijdens een bedrijfsdag in de examenperiode. Veel studenten werden dan bijna automatisch lid. Tegenwoordig komen de studenten niet meer bij elkaar, en hebben wij dus veel meer moeite om nieuwe leden te krijgen. Daarnaast is het gewoon een maatschappelijke tendens dat mensen zich minder snel ergens bij aansluiten.”

Roelink heeft verder plannen om de minister van onderwijs ervan te overtuigen dat de hbo-opleidingen niet gecomprimeerd mogen worden tot drie jaar. “De kennis die een net afgestudeerde hbo-ingenieur wordt toegedicht is al aan de magere kant, gezien de lage salarissen van beginners. Dat zou alleen maar verder afnemen als de opleiding met een jaar wordt bekort.”

Volgens Roelink zijn er nog tal van andere uitdagingen in zijn hoedanigheid als voorzitter. “Ik ga me er 120 procent voor inzetten. Ik ben een tijd penningmeester in het bestuur geweest, maar je invloed is dan toch beperkter. Ik heb best leuke ideeen, maar als nuchtere Zeeuw ben ik vooral praktisch ingesteld.”

In de ledenraad van de Niria werden tevens twee andere bestuursleden benoemd: ing. J.J.A. Bongers (secretaris) en drs. ing. H.E.J. Vliegen (penningmeester).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels