nieuws

Duitse regering wil resterend bezit van vastgoed verkopen

bouwbreed Premium

De Duitse minister van Financien Waigel is van plan het resterende staatsbezit aan onroerend goed te verkopen om zijn begroting voor 1998 rond te krijgen. Dat meldt de krant Handelsblatt.

De verkoop zou ongeveer vijf miljard mark ( f. 5,6 miljard) opleveren. De federale overheid is rechtstreeks eigenaar van 110.000 woningen en indirect van 300.000 via deelnemingen in woningbouwverenigingen. Verder omvat het staatsbezit vastgoed in de vroegere DDR en eigendommen van Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen.

Waigel zou het hele pakket willen verkopen aan een grote investeerder. Daarbij denkt hij volgens het Handelsblatt aan een energiebedrijf. De Amerikaanse bank Merrill Lynch treedt op als adviseur bij de verkoopplannen.

De Duitse regering heeft als gevolg van forse tegenvallers bij de inkomsten en de uitgaven grote problemen om het begrotingstekort binnen de norm voor de Economische en Monetaire Unie te houden. Ook voor dit jaar moeten nog vele miljarden worden gevonden.

Reageer op dit artikel