nieuws

Duitse bouw verliest 80.000 banen

bouwbreed

De crisis in de bouw in Duitsland kost dit jaar nog eens 80.000 arbeidsplaatsen. Circa 8500 bouwbedrijven gaan bankroet. In 1998 valt op zijn best een stabilisering van de situatie te verwachten.

Dat heeft voorzitter O. Franz van de vereniging van bouwbedrijven verklaard op de jaarvergadering van zijn organisatie. Vorig jaar gingen er al 100.000 banen verloren in de Duitse bouw, ruim 7 procent van de totale werkgelegenheid. De malaise is te wijten aan een gebrek aan opdrachten door de zwakte van de economie en aan concurrentie van buitenlandse bedrijven met goedkope arbeidskrachten.

In het westen van Duitsland gaan de investeringen in de bouw dit jaar met 1,4 procent omlaag. “Volgend jaar ke we niet meer verwachten dan een stabilisering”, aldus Franz. In het oosten is de situatie nog slechter. Daar gaan de investeringen dit jaar met 3,2 procent omlaag en volgend jaar met nog eens 3 procent. Volgens Franz verdwijnen dit jaar in West-Duitsland 41.000 banen en in de vroegere DDR 38.000.

Reageer op dit artikel