nieuws

Den Haag wil bedrijven op twee ‘straatniveaus’

bouwbreed

Voor het bedrijventerrein Laakhaven Centraal heeft Den Haag een nieuw plan ontwikkeld. Basis van het plan is een tweede bedrijfslaag op de geplande bebouwing.

Deze laag wordt echter zodanig aangebracht dat er een bedrijvenstraat op niveau ontstaat. “Het is uniek voor Nederland”, benadrukt een woordvoerder. Vandaar ook dat Den Haag voor een aanvullende subsidie bij VROM aanklopt. Dat is wel nodig want er zit een fors tekort op het plan. Door dit plan krijgt het bedrijventerrein Laakhaven Centraal er 10.000 m2 extra aan bedrijfsruimte bij. Hiermee voldoet het college van B en W aan het uitgangspunt om de werkgelegenheid in dit gebied te verbeteren. Het plan dat morgen in de raadscommissie aan de orde komt, voorziet in de bouw van bedrijfsruimte bovenop de megastores die daar nu worden gerealiseerd. Door middel van een hellingbaan en een straat aan de voorzijde van de bedrijven worden de ruimtes bereikbaar gemaakt.

Bedrijfsruimte op het tweede maaiveld past in de lijn van het rijksbeleid om intensivering van grondgebruik in stedelijke gebieden aan te moedigen. De ontwikkeling van deze bedrijfsruimte wordt daarom ingediend voor een aanvullende subsidie van het ministerie van VROM. Dit laatste is noodzakelijk om het tekort wat op het plan zit op te vangen. Om welke bedragen het gaan weigert een woordvoerder van de gemeente Den Haag te zeggen. “We zijn met de projectontwikkelaar Devco hierover nog in onderhandeling.” Devco zelf wilde over de nieuwe plannen vooralsnog niets kwijt. “Laten we de behandeling in de raadscommissie maar even afwachten”, aldus de poontwikkelaar. Devco zit als eigenaar van de gronden al geruime tijd in de wachtkamer voor wat betreft de ontwikkeling van de Laakhavens. De poontwikkelaar zou aanvankelijk kantoren in het gebied bouwen, maar daar bleek geen vraag naar. Vervolgens ontwikkelde Devco in samenspraak met de toenmalige wethouder van Economische Zaken, Van de Laar, nieuwe plannen met woningen. Dit gebeurde echter buiten de gemeenteraad om waarna Van de Laar zijn biezen kon pakken. Het woningbouwplan werd met name door de Kamer van Koophandel getorpedeerd.

Reageer op dit artikel