nieuws

De Grave onderzoekt vereenvoudiging Europese arboregels

bouwbreed Premium

Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) gaat onderzoeken of er in andere landen van de Europese Unie draagvlak te vinden is voor vereenvoudiging van de regels op het gebied van arbeidsomstandigheden. Daarbij gaat het om de Europese Richtlijn tijdelijke en mobiele arbeidsplaatsen, die in Nederland is geimplementeerd in het Bouwprocesbesluit.

Ook gaat hij kijken of die landen bruikbare methodieken of instrumenten hebben voor de uitvoering van het Bouwprocesbesluit in de ontwerpfase. De bewindsman schrijft dit naar aanleiding van een onderzoek naar de werking van het besluit. Daaruit blijkt dat vooral ontwerpers nauwelijks kennis hebben van het Bouwprocesbesluit. Ook blijkt dat betrokkenen in de bouw vaak proberen de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor arbeidsomstandigheden door te schuiven. In de praktijk leiden beide zaken ertoe dat de aannemer vaak achteraf het veiligheids- en gezondheidsplan voor de ontwerpfase vaststelt. Daardoor kan geen inhoud meer worden gegeven aan de verplichting van de opdrachtgever om preventief maatregelen te nemen voor de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw.

Reageer op dit artikel