nieuws

Controle buitenlandse bouwvakkers in Duitsland verscherpt

bouwbreed

In Duitsland is de controle op bouw- en installatiebedrijven die met goedkope buitenlandse arbeiders bouwwerken uitvoeren, verscherpt. Het ‘Arbeitnemher-Entsendegesetz’, dat in januari 1997 wetskracht kreeg, is hiervan de oorzaak. De wet heeft als doel, de Duitse bouwmarkt te beschermen tegen de invasie van bouwvakkers uit landen van de Europese Unie waar de lonen aanzienlijk lager liggen dan in Duitsland.

Het voornaamste gevolg van de wet is dat werknemers van bouw- en installatiebedrijven die in Duitsland werken, volgens de minimum Duitse cao-voorwaarden betaald moeten worden. De intensievere, indringende wijze van controleren geldt ook voor bonafide Nederlandse bouw- en installatiebedrijven. Zij vormen niet het doelwit maar ontkomen ook niet aan controles bij grensovergangen en op de bouwplaatsen. Werknemers moeten zich op de bouwput elke minuut van de dag ke legitimeren. Behalve een identiteitsbewijs, moeten zij op de bouwplaats de arbeidsovereenkomst en het te loonstrookje bij de hand hebben. De bouwbedrijven moeten dagelijks, aan het Arbeitsambt in de regio waar zij werken, per fax de namen doorgeven van de werknemers die op een bepaalde bouw werken. Indien ‘vreemde’ arbeidskrachten worden aangetroffen, moet de werkgever nu nog een boete van DM 500 per geval betalen. De boeten ke, volgens een woordvoerder van de Kamer van Koophandel voor Midden en Noord-Limburg de komende maanden oplopen tot DM 10.000. De Kamers van Koophandel in Maastricht en Roermond werden, over de strengere controles ingeseind door de Stichting Nederlands Duitse Bouwexport (Nedubex) in Enschede. Een woordvoerder van de kamer in Roermond zegt ook nog problemen met de uitkering van vakantiegeld te verwachten. Welke problemen wilde hij niet kwijt.

Razzia

De controles op de bouwplaatsen verlopen niet altijd vriendelijk. Met Duitse ‘grundlichkeit’ worden bouwplaatsen hermetisch afgesloten.

In het Duitse Kleve bij Venlo kwam het, volgens een bericht in het Limburgs Dagblad, onlangs tot incidenten tussen de politie en de mensen die op de bouwput aanwezig waren. Op last van de politie moesten de werknemers zich verzamelen in een bouwkeet. Hier werd, door medewerkers van het Arbeitsambt, de geldigheid van de papieren nagekeken. Met een lint om hun arm, als bewijs dat zij legaal aanwezig waren, mochten de mensen weer aan de slag. Volgens de krant liep bij een van de bouwvakkers de emotie zo hoog op dat hij een politieman te lijf wilde.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels