nieuws

Beelden

bouwbreed Premium

Beelden en bouwen hebben iets met elkaar. En dan kun je denken aan beelden zoals die van de steenzetter. Maar ook aan het steeds veranderende beeld onder invloed van bouwen.

Als je in de bouw op hoogte werkt zoals een steigerbouwer zonder het A-blad van Arbouw, is het beeld volstrekt anders dan wanneer je ondergronds bezig bent.

Maar door te bouwen en te ontwikkelen verandert het beeld elke dag opnieuw.

Wie kent niet het gevoel als je ergens komt en denkt ‘er is iets. Maar wat?’ En dan gaat het bijvoorbeeld om een gebouw dat je nog niet kende. Naast de Amsterdamse ring komt zo’n gebouw de grond uit. De met vlaggen beklede betonnen kolommen tonen de namen van verschillende bouwers. Zij bouwen het nieuwe hoofdkantoor van een bank. En verderop de boodschap dat de nieuwe zetel in 1999 zal worden betrokken. Met of zonder Euro-munt.

Je horizon verandert ook als je je verplaatst. Planologen, bouwers en anderen zorgen daar voor. Gelukkig is tijdens de recente Eurotop in het scherp bewaakte fort Amsterdam een geijkt beeld van Nederland doorbroken. Het beeld van een land met molens, tulpen en klompen heeft er een nieuw bijgekregen: de fiets. Premier W. Kok verblijdde zijn collega’s uit het verenigde Europa met een degelijke fiets.

Intussen is het overleg over de cao voor het kaderpersoneel in de bouw vastgelopen. Niet op de regeling voor vut, maar op die voor pre-pensioen. En voor alle uitvoerders met stress die graag fit op de fiets in de pre-pensioenregeling willen is dat wel sneu. Misschien ke de vastgelopen onderhandelingen tijdens een fietstochtje weer vlotgetrokken worden.

Intussen lees ik in Cobouw dat de coordinerend bewindsman Tommel voor volkshuisvesting een prijs heeft uitgereikt om het verlet terug te dringen op de bouwplaats. Het gebeurde wel op een erg warme dag. Maar leuker is natuurlijk dat je in de bouw prijzen kunt winnen met het terugdringen van verlet. Een van de winnaars had het recept: discipline van de bouwvakkers.

Zo’n prijs is natuurlijk wat anders dan zo’n fiets van Kok.

Ondertussen lees ik op een bord in een weiland: Geen obstakels op de rijksstraatweg. Ik word nieuwsgierig. Om welke straatweg en welke obstakels zou het nu eigenlijk gaan? Maar de tijd ontbreekt omdat de file weer langzaam in beweging komt en het beeld weer verandert. Met de bloeiende klaprozen, de trotse Bereklauw in de bermen.

Op hetzelfde moment zijn er al weer heel wat stenen gemetseld in de bouw. Een mooie baksteen beantwoordt aan mijn beeld van duurzaam bouwen. Maar beton, dat ook veel wordt toegepast in de bouw, is ook duurzaam. Op de bouw wordt iedere dag heel wat beton gestort: vloeren, kolommen waarvoor je bekistingen nodig hebt. En bij bekistingen werk je met olie. Per jaar schijnen er miljoenen liters van gebruikt te worden in de bouw. En of die veel gebruikte bekistingsolie valt onder de categorie duurzaam bouwen is natuurlijk de vraag.

Reageer op dit artikel