nieuws

Aannemers nemen Kop van Zuid van Clinton over

bouwbreed

De sluipschutters van de politie zijn van de daken. Losse containers, straatvuil en een Amerikaans fregat zijn nog de zichtbare restanten van het korte bezoek van de president Clinton aan Rotterdam. De Kop van Zuid stond even op de kaart. De dag erna hebben de aannemers weer bezit genomen van de Wilhelminapier. Er staat veel te gebeuren de komende weken.

Als eerste is het nieuwe metrostation, Wilhelminaplein, in de dienstregeling opgenomen. De officiele opening gebeurt woensdag 4 juni. Na scepsis bij het gemeentelijk vervoerbedrijf, de RET, is men daags voor de opening enthousiast over het station.

“Voor het eerst krijgt het metronet in Rotterdam een ander station. Tot nu toe zien deze er op de twee metrolijnen qua architectuur eentonig uit. Voor de nieuwe Beneluxlijn wordt elk station door een andere architect ontworpen”, aldus Dirk Pols van de RET. “Maar in het begin vonden we het maar niks een station bouwen om de buis en dan nog wel onder een hoek.”

De gebruikers van het nieuwe en vooral opvallende station, een ontwerp van Moshe Zwarts van het bureau Zwarts en Jansma, zullen er weinig van merken dat de metro onder een hoek moet remmen en optrekken. De platforms lopen slechts licht op. “De kwaliteit van de afwerking is goed”, meent Pols. “Hoewel de aannemer grote problemen in het begin heeft gehad, is alles toch op tijd en naar tevredenheid van ons opgeleverd.”

De Belgische aannemer CFE/

MBG werd in het begin van de bouw geconfronteerd met een scheur in het groutscherm. Door de gehele bouwput onder water te zetten en het aanbrengen van een tweede groutscherm kon het probleem pas worden opgelost. Alleen door de inzet van extra mensen wisten de Belgen het po op tijd klaar te hebben. CFE/MBG heeft hierdoor duur leergeld moeten betalen. Net als bij de bouw van de betonnenonderbouw van de Erasmusbrug verdienen de Belgen er niets aan.

“De kennis die we hebben opgedaan tijdens de bouw zullen we zeker aanwenden bij de aanleg van nieuwe stations”, meent Pols. “De uitbreiding van het eerste metrostation, CS, kan met deze kennis worden aangepakt.”

Hoofdbrekens

In de eerste week van juli moeten de Rotterdamse aannemers Dura en Van Eesteren het prestigieuze kantoorpand, Wilhelminatoren, van Cees Dam hebben opgeleverd. Nu de sluipschutters weer van het dak en uit het gebouw zijn, wordt met inzet aan de afwerking gewerkt. Het slanke 100 meter hoge gebouw staat voor het nieuwe onderkomen van de rechtbank en de Belastingdienst. Dam omschreef het gebouw eens als “vuurtoren dat als baken op de Kop van Zuid moet gaan dienen”.

Net als CFE/MBG overigens zullen de inwoners van Rotterdam niets aan het po verdienen. “Het is een mooi po en dat zegt in de aannemerij al genoeg”, aldus een concurrent van het duo. Een complicerende factor bij de bouw was dat het gebouw van 100 meter uit “twee vormen bestaat”. Om de kern heen zijn een vierkant stuk en een ovaal stuk gebouwd dat naar verluid nog aardig wat hoofdbrekend heeft gekost.

Urbanisten

Als laatste – voorlopig – wordt vandaag begonnen met de verkoop van een aantal woningbouwpo in Stadstuinen. Het po ligt in het hart van de Kop van Zuid en bestaat uit tegen de 350 woningen. Het gehele po Stadstuinen bestaat uit 914 woningen. ‘Urbanisten’, zij die gebruik maken van de stedelijke voorzieningen, vormen de doelgroep. De bouw vangt in het najaar aan.

Klassieke sfeer

De drie ontwikkelaars/bouwers, Era, Grootel en Eurowoningen, kregen van de gemeente de opdracht om met vier van te voren geselecteerde architecten in zee te gaan. De ontwerpen van DKV, Karelse Van der Meer, Kees Christiaanse en Molenaar en van Winden konden na enige aanpassing door het internationale kwaliteitsteam tot uitvoer worden gebracht. Volgens een stedenbouwkundig ontwerpster van het poeam Kop van Zuid ademt Stadstuinen een klassieke sfeer uit, “dat in de toekomst een van de geliefde wijken van Rotterdam gaat worden”.

Reageer op dit artikel