nieuws

Vraag naar koopwoningen neemt nog steeds toe

bouwbreed

De vraag naar koopwoningen neemt nog immer toe. De grootste voorkeur gaat daarbij uit naar de twee-onder-een-kapwoning gevolgd door vrijstaande woningen. Naar appartementen of flats is de vraag heel gering waardoor dit segment van de woningmarkt kwetsbaar is.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport ‘Huizenkopers in profiel’ van een onderzoeksinstituut OTB in Delft. In opdracht van de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemingen (NVB) onderzocht OTB voor de tweede keer de woonwensen onder 3000 verhuisgeneigde huishoudens vanaf modaal.

Daaruit blijkt dat 18% plannen heeft om te verhuizen. Daarnaast zegt 33% wel te willen verhuizen, maar geen vaste plannen te hebben. Deze groep wordt door de onderzoekers dromers genoemd. Van deze twee groepen wil 70% beslist kopen, 14% beslist huren en de rest maakt het niet uit.

De gemiddelde koper wil een fijn en vooral ruim huis en is bereid -mits hij goede kwaliteit krijgt- daar goed voor te betalen. Bijna 7 op 10 zoekt bewust een huis vanaf f. 240.000. Ongeveer de helft zoekt boven de drie ton. Daarbij tekenen de onderzoekers aan dat de prijs op zich niet zo’n hard beslissingscriterium is als vaak wordt gedacht.

Ten opzichte van het onderzoek in 1995 lijkt de koper anno 1996 bereid meer geld op tafel te leggen en tegelijkertijd genoegen te nemen met iets minder kwaliteit. Daarmee worden vooral aspecten bedoeld als woningtype, gewenste buurt, uitrusting en grootte van de woning, en meer specifieke zaken als plafondhoogte, vrij uitzicht en voldoende water en groen in de omgeving.

Woningtype

Qua woningtype blijkt de eengezinswoning het hoogst te scoren met 85%. Slechts 11% opteert voor een flat of appartement terwijl 4% een ’55+-woning zoekt. Van de eengezinswoningen scoort het rijtjeshuis het slechts, aangezien veel kopers al in dit woningtype wonen en juist weer eens wat exclusievers willen.

De meest populaire woninggrootte is vier of vijf kamers (66%). Zes kamers of meer wil 21% en drie kamers of minder slechts 13%.

In deze tijd van telematica en thuiswerken wenst de helft van de kopers een extra kamer op de begane grondvloer. Dat is overigens iets minder dan in 1995 toen 56% dat wilde. Vooral ouderen vanaf 55 jaar hechten aan een extra ‘grondvoorziening’ al dan niet in combinatie met een badkamer.

De meeste kopers hebben een traditionele smaak. Platte daken zijn niet populair evenmin als experimentele woningbouw zoals in de Filmwijk in Almere staat.

Wat de omgeving betreft willen kopers het liefst naar een suburbane wijk verhuizen (53%). Voor een woonplek aan de rand van steden is 35% ook nog wel te porren.

Dit betekent dat er voldoende perspectief is voor de Vinex-locaties.

Al deze gegevens leiden tot de conclusies dat als de verhuiswensen worden uitgevoerd, er een fors overschot aan huurwoningen en aan koopflats- en -appartementen zal ontstaan.

Reageer op dit artikel