nieuws

Verloren randbekisting van glasvezelbeton

bouwbreed Premium

Door Hermann Rudoplh Baustoffwerk GmbH te Weiler-Simmerberg in Duitsland, is een verloren randbekisting ontwikkeld voor de prefabricage van betonnen vloeren, gevelelementen, balkonplaten enzovoort. Hij wordt vervaardigd van met glasvezels gewapend beton (‘fiber-reinforced concrete’, FRC). De randbekisting is leverbaar in verschillende lengtes en vormen, gebogen of met rechte of stompe hoeken. Aan de onderzijde is hij voorzien van een rubberprofiel, om het weglekken van cementwater bij het storten en trillen van het beton te voorkomen. Dit profiel wordt na het gereedkomen van het product verwijderd. Er blijft dan een druiphol over.

De bekisting kan eenvoudig op maat worden gezaagd. Dat is echter over het algemeen niet nodig, omdat hij op maat besteld kan worden. Volgens de leverancier is de geprefabriceerde randbekisting van glasvezelbeton goedkoper dan een houten bekisting. Dat komt vooral door de besparing op arbeidstijd en door het feit, dat het om een verloren bekisting gaat. Het tijdrovende ontkisten behoort daarmee tot het verleden. De randbekisting heeft aan de binnenzijde een ruw profiel, zodat de aanhechting aan het beton is verzekerd.

Bij de randbekisting van glasvezelbeton hoort een bevestigingssysteem met magneten. Op de foto is linksonder het rubberprofiel te zien, dat lekkage van cementwater moet voorkomen.

Reageer op dit artikel