nieuws

Veenstra mag Fries ketelhuis verbouwen

bouwbreed

Bouwbedrijf Veenstra uit het Friese Oosterend is winnaar geworden van de prijsvraag van de gemeente Littenseradiel voor de nieuwe invulling van het beeldbepalende ketelhuis met schoorsteenpijp van de voormalige zuivelfabriek in Oosterlittens. De onderneming mag binnenkort beginnen met de realisatie van kantoren en woningen in het uit 1888 stammende gebouw.

De oude zuivelfabriek werd onlangs grotendeels gesloopt door de eigenaar, de gemeente Littenseradiel. Alleen het karakteristieke ketelhuis en de schoorsteenpijp van het gebouw bleven staan vanwege de historische waarde. De gemeente besloot vervolgens om deze bouwsels te koop aan te bieden bij inschrijving onder voorwaarden.

Naast een bod was een deugdelijk bouwplan voor het 11 bij 13 grote ketelhuis vereist. In totaal kwamen acht inzendingen binnen. Gekozen werd uiteindelijk voor het ontwerp van bouwbedrijf Veenstra. Het ketelhuis wordt van binnen en buiten grondig opgeknapt.

Veenstra koopt de grond van de gemeente voor f. 80.000. Als de restauratie klaar is, wordt het gebouw in de verkoop gebracht.

Het object ligt aan de Franekervaart. Rondom het pand komt een nieuwe woonwijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels