nieuws

Tijd van testen is voor zonneboiler voorbij

bouwbreed Premium

De zonneboiler is een product dat zijn kwaliteit heeft bewezen. Er is dan ook geen enkele reden om er nog proefpoen mee uit te voeren. Integendeel, de zonneboiler moet zo snel mogelijk standaard in iedere woning worden geplaatst.

Dat zei ir. J. de Leeuw van de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) op het Zonneboiler Bouwsymposium dat was georganiseerd rond de verkiezing van IJsselstein tot Zonneboilerstad 1997.

Inmiddels zijn er volgens De Leeuw zo’n 20.000 zonneboilers geinstalleerd in enkele honderden poen. Daarmee is volgens hem wel bewezen dat het product goed is, zonder problemen functioneert en bovenal daadwerkelijk energie bespaart. Een belangrijk voordeel boven sommige andere energiebesparende maatregelen is bovendien dat de zonneboiler de jaarlijkse besparing van 200 kubieke meter aardgas haalt ongeacht het gedrag van de bewoners.

De Leeuw verbaasde zich er dan ook over dat er nog vaak proefpoen met zonneboilers worden uitgevoerd. Of poen waarbij ergens in een hoekje een paar woningen met een zonneboiler worden uitgerust. Voor dergelijke tests is volgens De Leeuw geen enkele reden meer. “Technisch, financieel en architectonisch is het goed mogelijk om iedere nieuwbouwwoning van een zonneboiler te voorzien.”

Dat een zonneboiler lelijk zou zijn, berust volgens de Novem-medewerker op een misverstand. Dat heeft de ontwerpprijsvraag die Novem vorig jaar heeft uitgeschreven volgens De Leeuw wel bewezen. Tijdens het symposium werd het boek ‘Zonneboiler zichtbaar mooi in architectuur’ gepresenteerd waarin de 75 inzendingen zijn opgenomen en bovendien een overzicht wordt gegeven van alle typen zonneboilers .

Novem heeft inmiddels een nieuwe ontwerpprijsvraag uitgeschreven, waarvan de inzendingen worden tentoongesteld tijdens een duurzame-energieconferentie in november.

Zonneboilerstad

IJsselstein is tijdens het symposium in Amsterdam uitgeroepen tot Zonneboilerstad 1997. De jury onder leiding van directeur-generaal mr. drs. C.W.M. Dessens van Economische Zaken was onder de indruk van de omvang waarin deze relatief kleine gemeente de zonneboiler in zijn beleid heeft geintegreerd. In de nieuwbouwwijk Zenderpark worden 3000 van de 3800 woningen standaard van een zonneboiler voorzien.

De eerste woningen zijn inmiddels opgeleverd. In het po werken gemeente en energiedistributiebedrijf GCN nauw samen in een zogenaamd energieteam dat alle bouwaanvragen beoordeelt. Daarbij wordt nagegaan of de zonneboiler op een verstandige wijze in het ontwerp is geintegreerd en eventueel advies gegeven aan opdrachtgever of architect.

Om het gebruik van zonneboilers in de bestaande bouw te stimuleren heeft de gemeente IJsselstein een budget van f. 40.000 beschikbaar gesteld.

Woningen met zonneboiler in de nieuwbouwwijk Zenderpark in IJsselstein.

Reageer op dit artikel