nieuws

Stormvloedkering doet het goed

bouwbreed

De proeven met de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg zijn “prima” verlopen, zo zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat maandagmiddag. De kering werd zaterdag door koningin Beatrix geopend. In de nacht van zondag op maandag zijn de twee ‘deuren’ van de stormstuw voor het eerst tegelijk gesloten en afgezonken. Ook zijn beide delen een keer apart ingevaren en afgezonken. Dat moest volgens de woordvoerder geprobeerd worden omdat er ook weersomstandigheden denkbaar zijn waarbij eerst een deur en dan de ander dicht moet.

Tijdens de proefnemingen werd ontdekt dat een klep in een van beide deuren weigerde. “Maar de tweede klep kwam gelijk naar beneden, precies zoals het hoort.” Ook bleek een drukmeter onvoldoende bereik te hebben en daarvoor komt dus een grotere. Volgens de woordvoerder zijn de twee gebreken echter minimaal en in het geheel niet van invloed op het functioneren van de waterkering. Die zou nu bij de eerstvolgende storm waarbij het water drie meter boven NAP komt gesloten ke worden. “Als het volgende week opeens heel hard stormt, kan de kering dicht.” Dat moet dan wel met de hand gebeuren. De computer die de stormvloedkering automatisch in actie laat komen, functioneert pas in oktober.

Reageer op dit artikel