nieuws

Publicatie behandelt renovatie gordijngevels

bouwbreed

Veel gebouwen uit het recente verleden hebben een inpandige draagconstructie en lichte gordijngevels. Een beroemd voorbeeld is de fabriek van Van Nelle in Rotterdam, maar er zijn er veel meer.

Van de na-oorlogse gebouwen in Rotterdam zijn er circa 160 uitgevoerd met stalen en zestig met aluminium gordijngevels. Hiervan zijn er pas tachtig gerenoveerd. Naar schatting zijn er in heel Nederland nog zo’n duizend gordijngevels, die in de nabije toekomst in aanmerking komen voor renovatie.

Dat staat in de publicatie ‘Curtain wall refurbishment, a challenge to manage’, uitgegeven door Docomomo, de ‘International working party for documentation and conservation of buildings, sites and neighbourhoods of the modern movement’ te Eindhoven.

Eisen

De publicatie beperkt zich niet alleen tot de Nederlandse gordijngevels, maar behandelt ook voorbeelden uit de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannie en Slowakije. Een probleem bij de renovatie van de gevels is, dat de eisen die gesteld worden aan de isolatie ingrijpend zijn veranderd. Dubbel glas is standaard en de profielen mogen geen koudebrug vormen. Staal wordt bijna niet meer toegepast en meestal wordt er gebruik gemaakt van kunststof profielen.

Come back

Het is moeilijk geworden om de profielen slank en toch voldoende sterk en stijf uit te voeren. Om die reden maakt staal een goede kans op een ‘come back’, stelt W. de Jonge van de sectie Renovatie van de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven, in een inleiding. Volgens hem is er een discussie nodig met de producenten van gevelsystemen en stalen ramen, als voorbereiding op de toekomst die dichterbij is dan men denkt.

De uitgave is te bestellen bij Docomomo te Eindhoven, tel. 040 – 2472433, e-mail: docomomo@bwk.tue.nl.

Reageer op dit artikel