nieuws

Oudheidkundig museum Leiden krijgt glazen koepel

bouwbreed Premium

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaat grondig verbouwen. Het project gaat begin oktober van start en zal bijna twee jaar duren. Voor de verbouwing van de zuidelijke vleugel is een bedrag van f. 8,5 miljoen uitgetrokken. De herinrichting van de museumzalen kost naar schatting nog eens f. 7 miljoen.

Door overdekking van de binnenplaats van de zuidvleugel ontstaat daar 600 m2 extra expositieruimte. De glazen kap zorgt voor een natuurlijke lichtinval. Nieuwe zalen, een glazen liftkoker en een wenteltrap geven de vleugel nieuwe uitstraling. De architect heeft ervoor gekozen de aansluiting van de overkapping op de omliggende bouwdelen zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarom worden de smalle bouwdelen met een afwijkende noklijn die grenzen aan de scheidingswand van de grote omloop, gesloopt. In de zo ontstane overkapte ruimte wordt een nieuwe vloerconstructie aangebracht op begane grondniveau. Goor Architekten heeft het ontwerp gemaakt. De constructie is berekend door Hulst-D3BN Raadgevende ingenieurs. Huijgen Elwako Raadgevende Ingenieurs nemen de installaties voor hun rekening en voor de bouwfysica is Lichtveld Buis en Partners ingeschakeld.

De Rijksgebouwendienst, opdrachtgever, en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen draaien voor de kosten op.

De nieuwe situatie met glazen koepel. Foto: RMO

Reageer op dit artikel